Sałatka z selera konserwowego, czyli jak jednym składnikiem odmienić oblicze zwykłej sałatki
Jak zrobić sałatkę z selera konserwowego
Mimo tego, że seler jest raczej rzadko używanym warzywem, warto dodawać go do naszych potraw. Jego wyrazisty smak świetnie komponuje się z marchewką, wszelkimi majonezowymi sałatkami, a nawet z jabłkami. Nie bez powodu jest składnikiem jednej z najbardziej wykwintnych sałatek - sałatki Waldorf. Zarówno surowy, jak i konserwowy seler jest idealnym dodatkiem do tego typu dań. My proponujemy nasz przepis na to, jak zrobić bardzo prostą sałatkę z selera konserwowego, którą możemy jeść bez dodatków lub w towarzystwie schabowego i ziemniaczków.
Sałatka z selerem konserwowym - składniki:
- 1/2 słoika selera konserwowego
- 1 średnia marchewka
- 1 jabłko
- 1/2 pora (tylko biała i jasnozielona część)
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sałatka z selerem konserwowym - krok po kroku:
- Świeże warzywa oczyszczamy i obieramy ze skórki. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego.
- Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w półplasterki, a seler odsączamy na sicie.
- Łączymy wszystkie warzywa w średniej wielkości misce. Następnie dorzucamy rodzynki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy majonez.
- Wszystko razem mieszamy, aż do połączenia się składników. Voila!
Sałatka z selerem ze słoika
Taką sałatkę można jeść zarówno solo jako podwieczorek, jak i jako dodatek do pysznego obiadu. Jeśli wolimy bardziej treściwą wersję, warto dodać drobno pokrojoną szynkę lub przesmażone kawałki kurczaka. Seler konserwowy często łączy się też z żółtym serem, ananasem i kukurydzą. Powstaje wtedy sałatka, która jest niemal stałym bywalcem na naszych stołach.
Korzystając z uwagi zwróconej na to pyszne warzywo, warto zauważyć, że w zasadzie najczęściej korzystamy z korzenia, podczas gdy każda część selera idealnie sprawdza się w naszych kuchniach. Na korzeniu, wraz z innymi warzywami, zwykle przygotowujemy aromatyczny rosół. Można go też pokroić w drobne słupki lub zamarynować w occie i dodawać do sałatek. Nać selera z kolei świetnie sprawdza się bez żadnych dodatków, jako zdrowa przekąska do chrupania. Na jej bazie robi się też pożywne koktajle. Liście u szczytu naci wykorzystuje się przy gotowaniu rosołu, rzadziej jako składnik sałatek - a szkoda. Całe to warzywo jest bardzo smaczne, a przy tym nieziemsko zdrowe.
Mamy nadzieję, że udało nam się was zachęcić do skosztowania selera. Nasza sałatka z selerem konserwowym na pewno posmakuje wam i waszym najbliższym, zatem do dzieła!
Zobacz również:
Sałatka z selera naciowego i kurczaka na dwa sposoby. Przepisy na lekką przekąskę lub kolację
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
-
Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
- PIWO TWOJEJ RECEPTURY W SKLEPACH LIDL? - KONKURS DLA DOMOWYCH PIWOWARÓW
- Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd