Mimo tego, że seler jest raczej rzadko używanym warzywem, warto dodawać go do naszych potraw. Jego wyrazisty smak świetnie komponuje się z marchewką, wszelkimi majonezowymi sałatkami, a nawet z jabłkami. Nie bez powodu jest składnikiem jednej z najbardziej wykwintnych sałatek - sałatki Waldorf. Zarówno surowy, jak i konserwowy seler jest idealnym dodatkiem do tego typu dań. My proponujemy nasz przepis na to, jak zrobić bardzo prostą sałatkę z selera konserwowego, którą możemy jeść bez dodatków lub w towarzystwie schabowego i ziemniaczków.
Taką sałatkę można jeść zarówno solo jako podwieczorek, jak i jako dodatek do pysznego obiadu. Jeśli wolimy bardziej treściwą wersję, warto dodać drobno pokrojoną szynkę lub przesmażone kawałki kurczaka. Seler konserwowy często łączy się też z żółtym serem, ananasem i kukurydzą. Powstaje wtedy sałatka, która jest niemal stałym bywalcem na naszych stołach.
Korzystając z uwagi zwróconej na to pyszne warzywo, warto zauważyć, że w zasadzie najczęściej korzystamy z korzenia, podczas gdy każda część selera idealnie sprawdza się w naszych kuchniach. Na korzeniu, wraz z innymi warzywami, zwykle przygotowujemy aromatyczny rosół. Można go też pokroić w drobne słupki lub zamarynować w occie i dodawać do sałatek. Nać selera z kolei świetnie sprawdza się bez żadnych dodatków, jako zdrowa przekąska do chrupania. Na jej bazie robi się też pożywne koktajle. Liście u szczytu naci wykorzystuje się przy gotowaniu rosołu, rzadziej jako składnik sałatek - a szkoda. Całe to warzywo jest bardzo smaczne, a przy tym nieziemsko zdrowe.
Mamy nadzieję, że udało nam się was zachęcić do skosztowania selera. Nasza sałatka z selerem konserwowym na pewno posmakuje wam i waszym najbliższym, zatem do dzieła!
Zobacz również:
Sałatka z selera naciowego i kurczaka na dwa sposoby. Przepisy na lekką przekąskę lub kolację