Jak zrobić pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy to bezmięsna wersja znanej wszystkim pieczeni drobiowej czy wołowej. Składa się z zaledwie kilku składników, które bez problemu znajdziemy na sklepowych półkach. Dodatkowym plusem jest to, że samo jego przygotowanie wymaga niewiele wysiłku i nie jest czasochłonne. Sami możecie zdecydować, czy do waszego pasztetu dodacie też warzywa.
My prezentujemy wam przepis na nasz pasztet z ciecierzycy i warzyw. Zachęcamy was, byście sami przekonali się, że wykonanie go jest banalnie proste.
Pasztet z ciecierzycy i warzyw - składniki:
- 2 szklanki ciecierzycy (jeśli zależy nam na ekspresowym przygotowaniu, użyjmy tej z puszki)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kawałek selera korzeniowego
- 200 g pieczarek
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- olej
- opcjonalnie 1 łyżka nasion lub pestek (na przykład chia, czarnuszka, siemię lniane, pestki słonecznika lub dyni)
Pasztet z ciecierzycy i warzyw - krok po kroku:
- Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Płyn pozostawiamy pod ręką, bo może nam się przydać, jeśli masa będzie zbyt sucha.
- Warzywa oczyszczamy i obieramy.
- Cebulę i pieczarki kroimy na małe kawałki, a marchewkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju. Następnie wkładamy cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki, selera i marchewkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy na średnim ogniu, aż warzywa się przyrumienią.
- Kolejny krok zależy od tego czy wolimy, aby nasz pasztet był jednorodny, czy też lubimy czuć fakturę składników.
- W pierwszym przypadku, łączymy ze sobą zawartość patelni z ciecierzycą, dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, po czym całość blendujemy na gładką masę.
- Jeśli wybieramy drugą opcję, blendujemy samą ciecierzycę. Następnie do środka dodajemy warzywa z patelni, jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Jeśli uzyskana masa jest zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek zalewy z cieciorki. Jeśli jest zbyt luźna, dosypujemy bułkę tartą.
- Przygotowujemy formę do pieczenia - najlepiej sprawdzi się keksówka. Wyściełamy ją papierem do pieczenia, a spód i boki smarujemy masłem i pokrywamy bułką tartą.
- Gotową masę pasztetową przekładamy do formy. Na tym etapie możemy posypać wierzch ziarnami lub pestkami. Wkładamy blaszkę do piekarnika. Pasztet z ciecierzycy pieczemy przez ok 50-60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie, pieczeń pozostawiamy do wystudzenia.
Pasztet z ciecierzycy domowy
Pasztet z ciecierzycy i warzyw możemy zjeść na grzance lub kromce chleba. Warto podawać go nie tylko jako zwykłą przekąskę, ale też podczas przyjęcia. Ciekawym pomysłem będzie zaserwowanie go w formie koreczków. Plastry pasztetu można polać konfiturą (na przykład żurawinową), sosem pieczarkowym lub naszym wyjątkowym pesto z rukoli.
Zobacz również:
Pasztet drobiowy. Przedstawiamy proste porady jak upiec pasztet drobiowy, aby smakował jak u mamy
Pasztet z cukinii - pyszna alternatywa dla pasztetów z mięsa [PRZEPIS]
Jak zrobić falafel? Przepis na pyszne kotleciki arabskie z ciecierzycy