Pasztet z ciecierzycy - przepis na doskonałą, wegetariańską przekąskę

Pasztet z ciecierzycy z każdym dniem zyskuje na popularności. To świetna alternatywa dla klasycznych pasztetów, która smakuje nie tylko wegetarianom, ale też mięsożercom. Przedstawiamy wam niezwykle prosty przepis na wykonanie tego pasztetu samodzielnie.

Jak zrobić pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy to bezmięsna wersja znanej wszystkim pieczeni drobiowej czy wołowej. Składa się z zaledwie kilku składników, które bez problemu znajdziemy na sklepowych półkach. Dodatkowym plusem jest to, że samo jego przygotowanie wymaga niewiele wysiłku i nie jest czasochłonne. Sami możecie zdecydować, czy do waszego pasztetu dodacie też warzywa. 

My prezentujemy wam przepis na nasz pasztet z ciecierzycy i warzyw. Zachęcamy was, byście sami przekonali się, że wykonanie go jest banalnie proste.

Pasztet z ciecierzycy i warzyw - składniki:

  • 2 szklanki ciecierzycy (jeśli zależy nam na ekspresowym przygotowaniu, użyjmy tej z puszki)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek selera korzeniowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • opcjonalnie 1 łyżka nasion lub pestek (na przykład chia, czarnuszka, siemię lniane, pestki słonecznika lub dyni)

Pasztet z ciecierzycy i warzyw - krok po kroku:

  1. Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Płyn pozostawiamy pod ręką, bo może nam się przydać, jeśli masa będzie zbyt sucha.
  2. Warzywa oczyszczamy i obieramy.
  3. Cebulę i pieczarki kroimy na małe kawałki, a marchewkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju. Następnie wkładamy cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki, selera i marchewkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy na średnim ogniu, aż warzywa się przyrumienią.
  5. Kolejny krok zależy od tego czy wolimy, aby nasz pasztet był jednorodny, czy też lubimy czuć fakturę składników.
  6. W pierwszym przypadku, łączymy ze sobą zawartość patelni z ciecierzycą, dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, po czym całość blendujemy na gładką masę.
  7. Jeśli wybieramy drugą opcję, blendujemy samą ciecierzycę. Następnie do środka dodajemy warzywa z patelni, jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy.
  8. Jeśli uzyskana masa jest zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek zalewy z cieciorki. Jeśli jest zbyt luźna, dosypujemy bułkę tartą.
  9. Przygotowujemy formę do pieczenia - najlepiej sprawdzi się keksówka. Wyściełamy ją papierem do pieczenia, a spód i boki smarujemy masłem i pokrywamy bułką tartą.
  10. Gotową masę pasztetową przekładamy do formy. Na tym etapie możemy posypać wierzch ziarnami lub pestkami. Wkładamy blaszkę do piekarnika. Pasztet z ciecierzycy pieczemy przez ok 50-60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  11. Po tym czasie, pieczeń pozostawiamy do wystudzenia.

Pasztet z ciecierzycy domowy

Pasztet z ciecierzycy i warzyw możemy zjeść na grzance lub kromce chleba. Warto podawać go nie tylko jako zwykłą przekąskę, ale też podczas przyjęcia. Ciekawym pomysłem będzie zaserwowanie go w formie koreczków. Plastry pasztetu można polać konfiturą (na przykład żurawinową), sosem pieczarkowym lub naszym wyjątkowym pesto z rukoli.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Pasztet drobiowy. Przedstawiamy proste porady jak upiec pasztet drobiowy, aby smakował jak u mamy

Pasztet z cukinii - pyszna alternatywa dla pasztetów z mięsa [PRZEPIS]

Jak zrobić falafel? Przepis na pyszne kotleciki arabskie z ciecierzycy

Więcej o:
Copyright © Agora SA