Tagliatelle z kurczakiem, czyli szybkie danie obiadowe dla fanów makaronu

Tagliatelle z kurczakiem jest jedną z potraw, które chętnie przygotowujemy w naszych kuchniach. To bardzo prosty i szybki sposób na obiad. Wersji tego dania jest wiele, a ogranicza nas jedynie nasza kreatywność (i zawartość lodówki). My proponujemy makaron tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami. Poznajcie nasz przepis.
Zobacz wideo

Jak zrobić makaron tagliatelle z kurczakiem

Tagliatelle z kurczakiem to smaczne danie obiadowe z makaronu, mięsa i sosu. Do środka możemy dodać też różne warzywa, na przykład pieczarki, suszone pomidory czy oliwki. Najlepiej jednak ograniczyć się do kilku składników. Włosi kochają swoją kuchnię ze względu na prostotę, toteż dania tworzą z myślą "mniej znaczy więcej". My również wychodzimy z tego założenia, dlatego przygotowaliśmy dla was przepis na tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym.

Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami - składniki:

  • 200 gram makaronu tagliatelle (ok 5 gniazdek)
  • 1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka
  • 200 gram pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mała szczypka mielonego kminku
  • 200 g śmietanki 18 proc.
  • tarty parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami - krok po kroku:

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy z wszelkich błonek, kostek i chrząstek, po czym kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Do wody nie dodajemy tłuszczu, ponieważ sos, zamiast dokładnie pokryć makaron, będzie po nim spływał.
  3. Cebulę kroimy w piórka lub drobną kostkę.
  4. Pieczarki myjemy i, jeśli jest taka potrzeba, obieramy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Rozgrzewamy patelnię z dwiema łyżkami oliwy, po czym przekładamy do środka kurczaka. Smażymy go na średnim ogniu przez 2 minuty. Wkładamy do środka cebulę oraz pieczarki. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez kilka minut, aż kurczak zacznie się delikatnie rumienić, a pieczarki zmiękną.
  6. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, odrobiną kminku, solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Śmietankę hartujemy poprzez dolanie do opakowania kilku łyżek płynu z patelni (jeśli jest go niewiele, możemy użyć wody z gotowania makaronu). Następnie przelewamy śmietanę do wnętrza patelni i wszystko razem mieszamy. Zdejmujemy naczynie z ognia.
  8. Makaron odcedzamy w durszlaku, po czym przekładamy z powrotem do garnka. Do środka dodajemy zawartość patelni i delikatnie łączymy składniki.
  9. Gotowe danie rozkładamy na talerze i hojnie posypujemy parmezanem. Voila!

Tagliatelle z kurczakiem z czym podawać

Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami przygotowane zgodnie z naszymi wskazówkami na talerzu obroni się samo. Możemy jedynie posypać je po wierzchu posiekaną pietruszką i skropić całość oliwą z oliwek.

Jeśli nie lubimy pieczarek możemy zastąpić je innymi warzywami. Natomiast jeżeli wolimy bardziej bogate dania, do naszej wersji pasować będą też ciemne oliwki i por. Zachęcamy też do eksperymentowania z ziołami i przyprawami. My zaproponowaliśmy gałkę muszkatołową, ponieważ doskonale współgra ze smakiem grzybów, ale świetnie sprawdzi się również dodatek estragonu, tymianku lub rozmarynu.

Zobacz również:

Makaron z kurczakiem - pyszne dania na co dzień i od święta [PRZEPISY]

Jak zrobić lasagne? Pokażemy wam jak przygotować jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Agora SA