Jak zrobić tartę na słono?
Tarta na słono to nic innego jak okrągłe, kruche ciasto, pokryte wytrawnym nadzieniem. To, co znajdzie się na wierzchu, zależy od naszych preferencji. Francuzi, którzy stworzyli to znakomite danie, chętnie wybierają nadzienie cebulowe lub serowe. W Polsce natomiast najczęściej spotykamy tartę szpinakową z fetą czy z grzybami i cebulką. My proponujemy znakomitą tartę z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, która świetnie sprawdzi się podczas przyjęcia.
Tarta na słono - składniki:
Spód:
- 200 g mąki
- 1/2 kostki masła (musi być mocno schłodzone)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 średniej wielkości gruszka
- 200 g sera pleśniowego typu blue cheese (na przykład lazur lub gorgonzola)
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany 18 proc.
- garść orzechów (włoskich, laskowych i obranych migdałów)
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- opcjonalnie szczypta soli i ostrej papryki
Tarta na słono - krok po kroku:
- Spód przygotowujemy zgodnie z naszym przepisem na kruchy spód do tarty.
- W międzyczasie, gdy nasz spód jest już w piekarniku, przygotowujemy nadzienie.
- Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 mm.
- Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
- Ser pleśniowy kroimy w kostkę lub rozdrabniamy palcami.
- Do oddzielnej miski wbijamy jajka, przekładamy śmietanę i dodajemy przyprawy. Należy jednak uważać, aby nie dodać zbyt dużo soli, bo ser typu blue jest dosyć słony. Mieszamy przy pomocy trzepaczki. Na koniec dodajemy ser pleśniowy.
- Lekko zrumieniony spód do tarty wyciągamy z piekarnika i wylewamy na niego masę serową. Na wierzchu układamy plastry gruszki i wszystko posypujemy orzechami.
- Formę z tartą wkładamy do piekarnika. Musimy uważać, aby płynne jeszcze nadzienie nie wylało się poza brzegi. Tartę pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
Tarta na słono
Tarta na słono z gruszką i serem pleśniowym to znakomita propozycja na przyjęcie albo obiad. Smakuje znakomicie, jest sycąca, a dodatkowo wygląda jak dzieło sztuki. Aby prezentowała się jeszcze apetyczniej, możemy posypać ją świeżymi listkami rukoli i skropić oliwą z oliwek. Tak podana przekąska na pewno zadowoli niejedno podniebienie.
Z czym zrobić tartę na słono?
Tarta na słono będzie idealnym daniem na każdą porę dnia. Wersją śniadaniową może być tarta z warzywami i jajkiem. Na obiad lub kolację zaserwować możemy tartę z kurkami, potrawką wołową albo z burakiem i fetą. Kombinacji smakowych jest wiele. Ich ostateczna forma zależy od naszej wyobraźni. Zatem warto eksperymentować w kuchni.
Zobacz również:
Pissaladiere - tarta cebulowa
Tarta orkiszowa z warzywami
Tarta z pomidorkami i kozim serem