Baranek wielkanocny - smaczna ozdoba stołu i koszyczka

Baranek wielkanocny to nieodłączny symbol świąt Wielkiej Nocy. Własnoręcznie przygotowany baranek będzie doskonałą ozdobą świątecznego stołu lub koszyczka. Sprawdź, jak zrobić baranka wielkanocnego!

Baranek wielkanocny to wypiek, który nie jest trudny w przygotowaniu. Poradzą sobie z nim zarówno doświadczeni, jak i początkujący cukiernicy – to doskonała okazja, by w przygotowania do Świąt zaangażować najmłodszych domowników.

Przepis na baranka wielkanocnego

Do przygotowania tego wypieku będziemy przede wszystkim potrzebować formy w kształcie baranka. W okresie wielkanocnym łatwo będzie ją znaleźć w popularnych supermarketach. Przy wybieraniu formy zwróć uwagę, czy nie ma ona zbyt wiele małych, odstających elementów. Lepiej kupić taką, która będzie odrobinę mniej ozdobna, a praktyczniejsza – po upieczeniu ciasta drobne elementy łatwo będzie ukruszyć i zepsuć cały efekt.

Ciasto na baranka wielkanocnego – składniki:

- 100 g mąki pszennej

- 50 g mąki ziemniaczanej

- 100 g cukru pudru

- 100 g miękkiego masła

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- trzy duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego

- 2 jajka

- łyżeczka startej skórki z cytryny*

- 2 łyżki soku z cytryny

* Użyj do tego cytryny z upraw ekologicznych lub pomiń ten krok. Cytryny z większości zwykłych upraw są pryskane środkiem grzybobójczym, którego nie da się dokładnie zmyć, przez co ich skórka nie nadaje się do spożycia.

Dodatkowo:

- łyżka masła do wysmarowania formy

- łyżka bułki tartej do wysypania formy

- cukier puder do udekorowania baranka

Baranek wielkanocny – jak zrobić?

Masło utrzyj z cukrem pudrem przy użyciu miksera. Gdy masa będzie puszysta, zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym jajku oraz porcję jogurtu naturalnego. Obie mąki przesiej przez sitko do miseczki, dodaj także proszek do pieczenia. Wsyp ją partiami do masy maślanej, cały czas mieszając. Dodaj też skórkę cytrynową i sok.

Gdy ciasto będzie gotowe, formę na baranka posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Następnie napełnij ją ciastem do ok. ¾ wysokości (nie należy wypełniać jej do końca, ponieważ ciasto urośnie w trakcie pieczenia!) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piecz przez ok. 50-60 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła?

Baranki wielkanocne można przygotować nie tylko z ciasta. Piękną ozdobą stołu będzie także baranek z masła leżący na trawce z rzeżuchy. Będziesz potrzebować niedużej formy w kształcie baranka (przeznaczonej właśnie do przygotowania go z masła) – możesz poszukać drewnianej przed świętami na stoiskach tradycyjnych, lokalnych rzemieślników.

Będziesz potrzebować co najmniej ½ kostki masła (w zależności od wielkości foremki). Wyjmij je z wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Włóż formę do gorącej (ale nie wrzącej wody), a następnie wysyp od środka solą. Możesz także użyć folii spożywczej. Następnie wypełnij formę masłem przy użyciu drewnianej deski. Tak przygotowany baranek wielkanocny powinien spędzić kilka godzin – najlepiej całą noc – w lodówce. Rano wyjmij go z formy i dopracuj detale – nos i oczy z ziarenek pieprzu. Możesz także „wyrzeźbić” runo. Gotowego baranka połóż na łączce z rzeżuchy.