Przekąski z ciasta francuskiego - pewniak na każdą imprezę!

Przekąski z ciasta francuskiego można przygotować na tak wiele sposobów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Zarówno dla siebie, jak i dla swoich gości, bo to doskonały patent na przyjęcia - i te wystawne, i mniej oficjalne. Sprawdź, jakie mamy propozycje na przekąski na imprezę. Z ciasta francuskiego zrobisz prawdziwe przysmaki!

Przekąski z ciasta francuskiego na zimno będą równie smaczne, co na ciepło. Nie przejmuj się więc, że będzie konieczne podgrzewanie ich w trakcie przyjęcia. To doskonała propozycja dla tych, którzy lubią niezawodne przepisy – wystarczy płat ciasta francuskiego, ulubione dodatki i piekarnik. Jakie przekąski z ciasta francuskiego sprawdzą się najlepiej?

Ciasto francuskie – przekąski na słodko

Koperty z czekoladą i wiśniami

Składniki:

- płat ciasta francuskiego

- tabliczka gorzkiej czekolady

- wiśnie w syropie

Tabliczkę czekolady połam na pojedyncze kostki. Przygotuj tyle wiśni, ile jest kostek i pokrój ciasto francuskie na tyle samo kwadratów. Na każdym z nich połóż czekoladę i wiśnię. Rogi kwadratów z ciasta połącz ze sobą, tworząc koperty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez 15 minut, aż ciasto się przyrumieni.

Wskazówka: Spróbuj również połączyć czekoladę z masłem orzechowym lub bananem!

Palmiery z cynamonem

- płat ciasta francuskiego

- 6 łyżek cukru białego lub brązowego

- 3 łyżeczki cynamonu

W misce rozmieszaj dobrze cukier i cynamon. Rozsyp połowę mieszanki na całej powierzchni płata z ciasta francuskiego. Następnie złap prostokąt za dwa krótsze boki i złóż je w taki sposób, by ich brzegi złączyły się na środku. Posyp połową pozostałego cukru z cynamonem. Złóż jeszcze raz w taki sam sposób i wysyp resztę cynamonowego cukru. Złóż ciasto na pół i potnij na kawałki o grubości ok. 1 cm. Ułóż je na papierze do pieczenia i piecz przez 15 minut, aż ciasto będzie rumiane.

Przekąski z ciasta francuskiego na słono

Pizzowe ślimaki

Składniki:

- płat ciasta francuskiego

- 4 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu

- 2 duże pieczarki

- 6 plastrów sera żółtego

- bazylia i oregano

Na rozłożonym płacie ciasta francuskiego rozsmaruj warstwę sosu pomidorowego bądź ketchupu. Pieczarki posiekaj w drobną kostkę i rozłóż na cieście. Na to połóż plastry żółtego sera, a całość posyp bazylią i oregano. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki o grubości ok. 1 cm. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180*C przez ok. 15 minut.

Wskazówka: Do ślimaków możesz dodać także plastry szynki lub inne ulubione dodatki do pizzy. Pamiętaj jednak, by nie było ich aż tyle, co na zwykłej pizzy, bo ślimaki będą się rozpadać.

Kwiat z łososiem, serkiem czosnkowym i szpinakiem

Składniki:

- dwa płaty ciasta francuskiego

- pół opakowania serka czosnkowego do kanapek

- 100 g wędzonego łososia

- 100 g świeżego szpinaku

- jajko

- 3 łyżki siemienia lnianego

Z płatów ciasta francuskiego wytnij dwa duże, identyczne koła. Na jednym z nich rozsmaruj serek czosnkowy. Na nim połóż plastry wędzonego łososia, a na nie liście szpinaku. Następnie przykryj drugim kołem z ciasta. Na środku koła postaw odwróconą do góry dnem szklankę. Weź nóż i ponacinaj ciasto dookoła tak, by powstały promienie dochodzące od brzegu ciasta do krawędzi szklanki. Zdejmij szklankę i każdy z promieni skręć, by powstały zawijasy. Twoje dzieło powinno przypominać kwiat z płatkami lub słońce z długimi promieniami. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp siemieniem lnianym. Następnie włóż kwiat do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 180*C.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.