Bułeczki cynamonowe czyli szwedzkie kanelbullar

Bułeczki cynamonowe są idealne, jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, prostego i przepysznego. Z powodzeniem mogą wystąpić na przyjęciu, będą doskonałe na podróż albo na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Poza tym, że są pyszne, ich przygotowanie to sama przyjemność - cynamonowy zapach rozejdzie się po całym domu! Sprawdź, jak zrobić szwedzkie bułeczki cynamonowe!

Cynamonowe bułeczki to po szwedzku kanelbullar. Są popularne w całej Skandynawii, ale pochodzą właśnie ze Szwecji. Obchodzony jest tam nawet Kanelbullens Dag, czyli Dzień Cynamonowej Bułeczki, który przypada 4 października. Są jednak chętnie jadane przez cały rok. Doskonałą okazją jest fika, czyli przerwa na kawę i przekąskę w ciągu dnia. To bardzo ważny obyczaj dla Szwedów, bo polega nie tylko na wypiciu kawy i zjedzeniu pysznej przekąski (np. bułeczki z cynamonem), ale także na spotkaniu i rozmowie z najbliższymi lub współpracownikami.

Z czego zrobić cynamonowe bułeczki?

Ciasto:

- 0,5 kg mąki pszennej

- szklanka mleka

- 25 g drożdży

- 100 g masła

- 80 g cukru

- spore jajko

- 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu

- szczypta soli

Nadzienie cynamonowe:

- 100 g masła

- pół szklanki cukru trzcinowego

- czubata łyżka cynamonu

- jajko do posmarowania

Jak zrobić bułeczki cynamonowe?

Przygotuj ciasto drożdżowe: Mleko podgrzej, by było ciepłe, ale nie gorące. Drożdże włóż do miseczki, zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę mąki, szczyptę cukru i soli. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. 100 g masła rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski wsyp mąkę – przesiej ją uprzednio przez sitko. Wsyp kardamon i cukier, a następnie zamieszaj. Następnie wlej przygotowany zaczyn i wbij jajko, wlej także przestudzone rozpuszczone masło. Wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny.

Przygotuj nadzienie: Drugą część masła utrzyj z cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę, zagnieć jeszcze raz i rozwałkuj na prostokątny płat. Posmaruj go przygotowaną masą z masła, cukru i cynamonu, a następnie zwiń w rulon. Pokrój go w plasterki. Każdy z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem. Możesz także oprószyć je dodatkowo cukrem.

Na blasze porozkładaj bułeczki spiralką „do góry”. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz je przez około 10-15 minut, aż bułeczki będą rumiane.

Jak podawać szwedzkie bułeczki cynamonowe?

Bułeczki z cynamonem będą idealne do kawy, na wzór szwedzkiego zwyczaju zwanego fika. Będą jednak wyborne także z ciepłym mlekiem, gorącą herbatą lub same. Bułeczki możesz także przygotować w formie odrywanej – nie piecz ich wtedy na blasze, ale w sporej formie, kładź je blisko siebie, by się stykały. Warto wtedy zrobić cynamonowe bułeczki w wersji mini – podziel płat ciasta na części i uformuj w mniejsze rulony. Bułeczki i tak sporo urosną, a w trakcie pieczenia połączą się, ale nie przejmuj się tym – cała zabawa polega na odrywaniu bułeczek od całości jedna po drugiej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA