Cynamonowe bułeczki to po szwedzku kanelbullar. Są popularne w całej Skandynawii, ale pochodzą właśnie ze Szwecji. Obchodzony jest tam nawet Kanelbullens Dag, czyli Dzień Cynamonowej Bułeczki, który przypada 4 października. Są jednak chętnie jadane przez cały rok. Doskonałą okazją jest fika, czyli przerwa na kawę i przekąskę w ciągu dnia. To bardzo ważny obyczaj dla Szwedów, bo polega nie tylko na wypiciu kawy i zjedzeniu pysznej przekąski (np. bułeczki z cynamonem), ale także na spotkaniu i rozmowie z najbliższymi lub współpracownikami.
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- szklanka mleka
- 25 g drożdży
- 100 g masła
- 80 g cukru
- spore jajko
- 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
- 100 g masła
- pół szklanki cukru trzcinowego
- czubata łyżka cynamonu
- jajko do posmarowania
Przygotuj ciasto drożdżowe: Mleko podgrzej, by było ciepłe, ale nie gorące. Drożdże włóż do miseczki, zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę mąki, szczyptę cukru i soli. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. 100 g masła rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski wsyp mąkę – przesiej ją uprzednio przez sitko. Wsyp kardamon i cukier, a następnie zamieszaj. Następnie wlej przygotowany zaczyn i wbij jajko, wlej także przestudzone rozpuszczone masło. Wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny.
Przygotuj nadzienie: Drugą część masła utrzyj z cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę, zagnieć jeszcze raz i rozwałkuj na prostokątny płat. Posmaruj go przygotowaną masą z masła, cukru i cynamonu, a następnie zwiń w rulon. Pokrój go w plasterki. Każdy z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem. Możesz także oprószyć je dodatkowo cukrem.
Na blasze porozkładaj bułeczki spiralką „do góry”. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz je przez około 10-15 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Bułeczki z cynamonem będą idealne do kawy, na wzór szwedzkiego zwyczaju zwanego fika. Będą jednak wyborne także z ciepłym mlekiem, gorącą herbatą lub same. Bułeczki możesz także przygotować w formie odrywanej – nie piecz ich wtedy na blasze, ale w sporej formie, kładź je blisko siebie, by się stykały. Warto wtedy zrobić cynamonowe bułeczki w wersji mini – podziel płat ciasta na części i uformuj w mniejsze rulony. Bułeczki i tak sporo urosną, a w trakcie pieczenia połączą się, ale nie przejmuj się tym – cała zabawa polega na odrywaniu bułeczek od całości jedna po drugiej.