Krążki cebulowe to także sposób na „oswajanie” cebuli, świetny pomysł na imprezę, alternatywa dla popcornu do pogryzania przy filmie… Okazja zawsze się znajdzie, sprawdź więc, jak zrobić krążki cebulowe w cieście i do dzieła!
- 1 duża cebula
- 100 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
- spore jajko
- sól
- olej do smażenia
Przygotuj ciasto naleśnikowe – połącz mąkę, mleko, wodę gazowaną i jajko. Dopraw solą i rozmieszaj dobrze, by wszystkie składniki się połączyły. Odstaw na kilka minut. W tym czasie pokrój cebulę na krążki. Następnie porozdzielaj je. Do sporego garnka o dość grubym dnie wlej olej i rozgrzej go Krążki cebulowe maczaj w cieście i wkładaj na gorący olej. Smaż przez 2-3 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Usmażone krążki odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 130 g mąki pszennej
- 300 ml jasnego piwa
- łyżeczka sproszkowanego czosnku
- szczypta chilli
- sól
- olej roślinny do smażenia
Mąkę przesiej przez sitko. Stopniowo dolewaj do niej piwo, mieszając rózgą. Następnie dodaj roztrzepane jajko, sól, czosnek i chilli. Składniki dobrze połącz. Odstaw na kilka minut w zimne miejsce. Cebulę pokrój na krążki i porozdzielaj je. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej do smażenia. Krążki maczaj w cieście i smaż na gorącym oleju. Po usmażeniu odsącz z tłuszczu, kładąc je na papierowy ręcznik.
Krążki w cebule najlepiej będą smakowały jako osobna przekąska z dodatkiem ulubionego sosu. Można podać je także zamiast frytek do domowych burgerów. Najważniejsze jest to, by serwować je świeżo zrobione i odsączone z nadmiaru tłuszczu.
Klasyczny sos czosnkowy
- pół kubka gęstego jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Jogurt naturalny przełóż do miseczki, dodaj majonez, czosnek i sól. Połącz wszystkie składniki i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Możesz dodać również posiekany koperek lub szczypiorek.
Szybki dip serowy
- 150 g serka topionego (w kostce lub w plastrach)
- 100 ml pełnotłustego mleka
- ulubione przyprawy: chilli, wędzona papryka, zioła lub sproszkowany czosnek
Do garnka o grubym dnie wlej mleko i zagrzej je na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia!). Ser topiony pokrusz i wrzuć do mleka. Mieszaj cały czas, by składniki się połączyły i nie przypaliły. Dodaj ulubione przyprawy i odstaw do ostygnięcia.
Sos tysiąca wysp
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- łyżeczka cukru
- łyżeczka octu winnego
- dymka
- nieduży korniszon
- sól, pieprz
Dymkę i korniszona pokrój w drobną kostkę. W miseczce wymieszaj ketchup i majonez z octem, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wrzuć posiekaną cebulę i korniszon, wymieszaj.