Suflet - wypiek mistrzów

Suflet uchodzi za jeden z trudniejszych, bardziej wykwintnych, ale także najsmaczniejszych deserów. Czy da się go przygotować w warunkach domowych? Czy to trudne zadanie? Sprawdź, jak zrobić suflet czekoladowy i suflet serowy!

Co to jest suflet?

Suflet to rodzaj lekkiego ciasta podawanego na gorąco, spieczonego na zewnątrz i mającego konsystencję pianki w środku. Najczęściej podaje się go na słodko, ale można go przyrządzić także na słono. Suflet znany jest na pewno wielbicielom programów kulinarnych. Suflety często są przygotowywane przez uczestników tego typu show. Jurorzy nie ukrywają, że to danie trudne do zrobienia, a niedokładność może sprawić, że przygotowanie sufletu się nie uda. Warto jednak próbować, bo suflety są niezwykle smaczne, a trening czyni mistrza!

Jak zrobić suflet czekoladowy?

Przygotuj ceramiczne foremki do sufletów – tzw. ramekiny lub kokilki. Przed rozpoczęciem przygotowywania sufletów, wysmaruj kokilki masłem i włóż do lodówki, by były zimne.

Składniki:

- 70 g czekolady gorzkiej lub deserowej

- 20 g masła + łyżka masła do wysmarowania kokilek

- białka o wadze 70 g

- 30 g cukru

- łyżka mąki pszennej (typ 450)

- szczypta soli

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop z masłem w kąpieli wodnej (umieść ją w metalowej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą w taki sposób, by miska z czekoladą nie dotykała wody). Białka ubij na sztywno razem z cukrem. Do ubitej piany dodaj mąkę i sól, zamieszaj szybko mikserem. Następnie wlewaj powoli białka do czekolady, cały czas ubijając. Masa powinna być puszysta. Masę przełóż do zimnych ramekinów i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez 9-10 minut. Suflety powinny wyrosnąć, być przypieczone z wierzchu, a puszyste i wilgotne w środku.

Jak zrobić suflet serowy?

Do przygotowania sufletów przygotuj ramekiny (kokilki). Wysmaruj je masłem i wstaw do lodówki przed rozpoczęciem przygotowań, by były zimne.

Składniki:

- 2 łyżki mąki

- ½ szklanki mleka

- 2 jajka

- 2 łyżki miękkiego masła

- 50 g tartego sera (gruyere lub cheddar)

- łyżeczka musztardy

- szczypta gałki muszkatołowej

- szczypta soli

Masło rozpuść w niedużym garnku o grubym dnie. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Następnie bardzo powoli, wciąż mieszając, dodaj mleko. Gdy składniki się połączą, zdejmij garnek z ognia. Dodaj starty ser i mieszaj, by się rozpuścił. Wtedy dodaj żółtka, sól, musztardę i rozmieszaj. Odstaw, by masa ostygła.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Przełóż do masy serowej i wymieszaj całość dokładnie drewnianą łyżką. Całość przełóż do schłodzonych kokilek do około ¾ wysokości każdej z nich. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piecz przez 15-20 minut.

Jak podawać suflet?

Suflety należy podawać na ciepło, prosto po wyjęciu z piekarnika. Jeśli będziemy czekać ze zjedzeniem ich, opadną. Suflet czekoladowy będzie smakował doskonale, jeśli oprószymy go cukrem pudrem. Smak sufletu serowego dopełni szczypta posiekanego szczypiorku, świeżego rozmarynu bądź rzeżuchy lub położymy na niego plasterek wędzonego łososia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.