Jajka faszerowane awokado, czyli przepis na zdrową wielkanocną przystawkę

Jajka faszerowane awokado to smaczna alternatywa dla klasycznych farszy z żółtkami i majonezem. Poza walorami smakowymi, taka przystawka dostarcza nam też wielu wartości zdrowotnych. Nasza wersja faszerowanych jajek na pewno zaskoczy waszych gości i sprawi, że szybko zjedzą wszystko z talerza. Warto więc od razu przygotować więcej, by mieć je w lodówce na zapas.

Jak faszerować jajka awokado

Jajka faszerowane to jedna z częściej wybieranych przystawek na naszych stołach. Nic dziwnego, bo zawsze znikają z talerza ekspresowo. Pośród ulubionych smaków królują jajka z farszem z żółtek, majonezu, szynki i szczypiorku. Chętnie też przygotowuje się farsz pieczarkowy lub chrzanowy. Nasza propozycja jest wersją fit, bo ciężkostrawny majonez zamieniamy na zdrowy tłuszcz z awokado. Do tego kilka składników, które znamy z kuchni meksykańskiej i voila! Wariacja polsko-meksykańska gotowa!

Jajka faszerowane awokado - składniki:

  • 8 jajek
  • 2 duże awokado
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka świeżego chilli
  • sok z limonki lub cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Jajka faszerowane awokado - krok po kroku:

  1. Jajka gotujemy na twardo. W oddzielnym przepisie podpowiadamy, jak długo gotować jajka na twardo.
  2. Następnie obieramy je i przekrawamy wzdłuż na pół.
  3. Żółtka wyjmujemy ze środków i wkładamy do miski.
  4. Awokado przekrawamy wzdłuż, pozbywamy się pestki, po czym łyżką oddzielamy miąższ od skórki. Dorzucamy go do żółtek i całość rozgniatamy przy użyciu widelca lub blendera.
  5. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do awokado i żółtek.
  6. Do pasty dodajemy pozostałe składniki i dokładnie razem mieszamy. Możemy to zrobić blenderem, jeśli chcemy uzyskać gładką strukturę.
  7. Przekładamy "guacamole" do jajek, w miejsce żółtek. Możemy to zrobić za pomocą szprycy lub łyżeczki.
  8. Gotowe faszerowane jajka układamy na talerzu.

Jajka faszerowane z awokado

Faszerowanie jajek awokado to świetny pomysł, gdy chcemy urozmaicić tradycyjny stół świąteczny i dodać mu trochę koloru. To też znakomita alternatywa dla tłustych, majonezowych farszy, szczególnie gdy cenimy sobie zdrowe jedzenie.

Awokado ma wiele właściwości, które dobrze wpływają na nasz organizm. Jest cennym źródłem witamin A, C, B, E i K, a także potasu, kwasu foliowego, kwasów omega oraz wielu innych, ważnych dla naszego ciała substancji. Dzięki tym składnikom awokado między innymi reguluje pracę układu krążenia i trawiennego, poprawia kondycję ciała, spowalnia proces starzenia, wpływa na poprawę wzroku czy reguluje poziom cholesterolu. Warto wspomnieć, że witaminy A, E i K są najlepiej przyswajane w tłuszczach, a tych w awokado jest sporo, bo ok. 15 procent. Warto zatem zamienić niezbyt zdrowy farsz majonezowy na pyszne guacamole, które przyniesie nam wiele korzyści - nie tylko smakowych.

Zobacz również:

Guacamole, czyli jesz, kiedy chcesz

Jak długo można trzymać w lodówce jajko ugotowane na twardo? Są konkretne wytyczne od ekspertów

Jajka faszerowane łososiem, czyli wykwintna przystawka nie tylko na Wielkanoc
 

Więcej o:
Copyright © Agora SA