Jajka faszerowane to jedna z częściej wybieranych przystawek na naszych stołach. Nic dziwnego, bo zawsze znikają z talerza ekspresowo. Pośród ulubionych smaków królują jajka z farszem z żółtek, majonezu, szynki i szczypiorku. Chętnie też przygotowuje się farsz pieczarkowy lub chrzanowy. Nasza propozycja jest wersją fit, bo ciężkostrawny majonez zamieniamy na zdrowy tłuszcz z awokado. Do tego kilka składników, które znamy z kuchni meksykańskiej i voila! Wariacja polsko-meksykańska gotowa!
Faszerowanie jajek awokado to świetny pomysł, gdy chcemy urozmaicić tradycyjny stół świąteczny i dodać mu trochę koloru. To też znakomita alternatywa dla tłustych, majonezowych farszy, szczególnie gdy cenimy sobie zdrowe jedzenie.
Awokado ma wiele właściwości, które dobrze wpływają na nasz organizm. Jest cennym źródłem witamin A, C, B, E i K, a także potasu, kwasu foliowego, kwasów omega oraz wielu innych, ważnych dla naszego ciała substancji. Dzięki tym składnikom awokado między innymi reguluje pracę układu krążenia i trawiennego, poprawia kondycję ciała, spowalnia proces starzenia, wpływa na poprawę wzroku czy reguluje poziom cholesterolu. Warto wspomnieć, że witaminy A, E i K są najlepiej przyswajane w tłuszczach, a tych w awokado jest sporo, bo ok. 15 procent. Warto zatem zamienić niezbyt zdrowy farsz majonezowy na pyszne guacamole, które przyniesie nam wiele korzyści - nie tylko smakowych.
Zobacz również:
Guacamole, czyli jesz, kiedy chcesz
Jak długo można trzymać w lodówce jajko ugotowane na twardo? Są konkretne wytyczne od ekspertów
Jajka faszerowane łososiem, czyli wykwintna przystawka nie tylko na Wielkanoc