Przepis na mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny jest obowiązkowym wypiekiem. To piękne, misternie zdobione migdałami i rodzynkami ciasto o wysokości poniżej czterech centymetrów. Choć spód można zrobić z wielu rodzajów ciast, na przykład z biszkoptu lub ciasta ucieranego, to najczęstszym wyborem jest ciasto kruche, jak do tarty. My proponujemy dwie wersje: dla zabieganych i dla tych, którzy chcą włożyć trochę wysiłku w przygotowanie idealnego mazurka. Dlatego proponujemy mazurek z białą czekoladą na cieście francuskim oraz mazurek kajmakowy na kruchym spodzie.
Mazurek z białą czekoladą na cieście francuskim - składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- garść bakalii
Mazurek z białą czekoladą na cieście francuskim - krok po kroku:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na ciasto pokrywamy papierem do pieczenia.
- Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i przekładamy go na blaszkę. Nadmiar ciasta wykorzystujemy do zabudowania brzegów wypieku. W tym celu odcinamy paski, zwijamy je kilkukrotnie wokół własnej osi. Powstałe spiralki układamy na wszystkich brzegach ciasta i lekko dociskamy.
- Przed pieczeniem możemy ponakłuwać spód przy pomocy widelca, aby się zanadto nie uniósł. Brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem, dzięki temu będą ładnie przyrumienione i połyskujące.
- Ciasto pieczemy przez 20-30 minut, aż się zarumieni, po czym odstawiamy do wystudzenia.
- W międzyczasie w rondelku mocno podgrzewamy śmietankę, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia.
- Czekoladę siekamy na małe kawałki.
- Śmietankę zdejmujemy z palnika i wsypujemy do środka czekoladę. Pozostawiamy ją na 2 minuty, po czym delikatnie mieszamy, aż masa stanie się gładka.
- Studzimy zawartość rondelka i umieszczamy w lodówce. Schłodzoną masę miksujemy przez kilka minut. Jej objętość powinna się podwoić.
- Następnie wykładamy masę na wierzchu upieczonego spodu, a górę przyozdabiamy bakaliami (orzechy możemy wcześniej podprażyć, aby wydobyć głębię smaku i zapachu). Mazurek wielkanocny gotowy!
Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie - składniki:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g dobrze schłodzonego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 200 g masy kajmakowej (może być gotowa z puszki lub domowy kajmak)
- garść bakalii
Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie - krok po kroku:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na ciasto pokrywamy papierem do pieczenia.
- W misce łączymy mąkę, cukier i sól, po czym dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. Składniki "szczypiemy", aby połączyć je ze sobą. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy kulę z ciasta. Odkładamy do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie wylepiamy ciastem spód formy. Możemy je w tym celu zetrzeć na tarce lub rozwałkować. Pozostawiamy trochę masy, aby zrobić z niej wałeczki i ułożyć na brzegach ciasta.
- Całość pieczemy przez ok. 30 minut, aż się zarumieni.
- Gdy ciasto będzie przestudzone, spód pokrywamy kajmakiem. Można nieco podgrzać masę, co pozwoli łatwiej ją rozsmarować.
- Na wierzchu finezyjnie rozsypujemy bakalie. Gotowe!
Przepis na mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny wcale nie musi być skomplikowanym ciastem. Wystarczy kilka prostych składników, nieco czasu i kreatywności, aby stworzyć wypiek, który zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Mazurki mogą przybierać różne kształty i smaki. Częstym wyborem jest mazurek czekoladowy, różany, cytrynowy, budyniowy lub o smaku słonego karmelu. To wy decydujecie o jego finalnej wersji.