Mazurki wielkanocne. Dwa przepisy dla bardziej i mniej zabieganych
Link został skopiowany
Mazurki wielkanocne. Dwa przepisy dla bardziej i mniej zabieganych
REKLAMA
olaru
Mazurek wielkanocny to nieodłączny element wielkanocnego świętowania. Wraz z paschą stanowi kluczowy świąteczny deser. Choć ciasto to można przygotować nie tylko na Wielkanoc, to właśnie z tym świętem kojarzy nam się najbardziej. Jak go zrobić? Przedstawiamy dwa proste przepisy na mazurki wielkanocne.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny jest obowiązkowym wypiekiem. To piękne, misternie zdobione migdałami i rodzynkami ciasto o wysokości poniżej czterech centymetrów. Choć spód można zrobić z wielu rodzajów ciast, na przykład z biszkoptu lub ciasta ucieranego, to najczęstszym wyborem jest ciasto kruche, jak do tarty. My proponujemy dwie wersje: dla zabieganych i dla tych, którzy chcą włożyć trochę wysiłku w przygotowanie idealnego mazurka. Dlatego proponujemy mazurek z białą czekoladą na cieście francuskim oraz mazurek kajmakowy na kruchym spodzie.
REKLAMA
Mazurek z białą czekoladą na cieście francuskim - składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
200 g białej czekolady
100 ml śmietanki 30 proc.
garść bakalii
Mazurek z białą czekoladą na cieście francuskim - krok po kroku:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na ciasto pokrywamy papierem do pieczenia.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i przekładamy go na blaszkę. Nadmiar ciasta wykorzystujemy do zabudowania brzegów wypieku. W tym celu odcinamy paski, zwijamy je kilkukrotnie wokół własnej osi. Powstałe spiralki układamy na wszystkich brzegach ciasta i lekko dociskamy.
Przed pieczeniem możemy ponakłuwać spód przy pomocy widelca, aby się zanadto nie uniósł. Brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem, dzięki temu będą ładnie przyrumienione i połyskujące.
Ciasto pieczemy przez 20-30 minut, aż się zarumieni, po czym odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie w rondelku mocno podgrzewamy śmietankę, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia.
Czekoladę siekamy na małe kawałki.
Śmietankę zdejmujemy z palnika i wsypujemy do środka czekoladę. Pozostawiamy ją na 2 minuty, po czym delikatnie mieszamy, aż masa stanie się gładka.
Studzimy zawartość rondelka i umieszczamy w lodówce. Schłodzoną masę miksujemy przez kilka minut. Jej objętość powinna się podwoić.
Następnie wykładamy masę na wierzchu upieczonego spodu, a górę przyozdabiamy bakaliami (orzechy możemy wcześniej podprażyć, aby wydobyć głębię smaku i zapachu). Mazurek wielkanocny gotowy!
Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie - składniki:
300 g mąki krupczatki
200 g dobrze schłodzonego masła
100 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
200 g masy kajmakowej (może być gotowa z puszki lub domowy kajmak)
garść bakalii
Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie - krok po kroku:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na ciasto pokrywamy papierem do pieczenia.
W misce łączymy mąkę, cukier i sól, po czym dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. Składniki "szczypiemy", aby połączyć je ze sobą. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy kulę z ciasta. Odkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wylepiamy ciastem spód formy. Możemy je w tym celu zetrzeć na tarce lub rozwałkować. Pozostawiamy trochę masy, aby zrobić z niej wałeczki i ułożyć na brzegach ciasta.
Całość pieczemy przez ok. 30 minut, aż się zarumieni.
Gdy ciasto będzie przestudzone, spód pokrywamy kajmakiem. Można nieco podgrzać masę, co pozwoli łatwiej ją rozsmarować.
Na wierzchu finezyjnie rozsypujemy bakalie. Gotowe!
Przepis na mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny wcale nie musi być skomplikowanym ciastem. Wystarczy kilka prostych składników, nieco czasu i kreatywności, aby stworzyć wypiek, który zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Mazurki mogą przybierać różne kształty i smaki. Częstym wyborem jest mazurek czekoladowy, różany, cytrynowy, budyniowy lub o smaku słonego karmelu. To wy decydujecie o jego finalnej wersji.