Frużelina to po prostu owoce w żelu. Jej konsystencja przypomina tężejącą galaretkę. Wygląda też trochę podobnie do kisielu, jest jednak - dzięki dodatkowi żelatyny lub podobnej substancji - lśniąca i oczywiście lekko żelująca.
Frużelina jest produktem, który raczej trudno dostać w sklepach stacjonarnych czy dyskontach. Możesz poszukać jej w wyspecjalizowanych sklepach do różnymi dodatkami do wypieków, na pewno bez problemu znajdziesz ją w Internecie. Najlepszym sposobem na pozyskanie frużeliny jest jej samodzielne przygotowanie - to nie jest trudne zadanie! Poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący, cukiernik.
Przepis na frużelinę to jeden z tych przepisów, który należy dostosować do produktów, którymi się posługujemy. Tym razem warto użyj znanej i tradycyjnej metody "na oko". Wiąże się to z tym, że każdy rodzaj owoców ma inną zawartość wody, więc odpowiednie ilości mąki ziemniaczanej czy żelatyny zależą od twojego wyczucia. Podajemy jednak przybliżone proporcje!
* dobra wiadomość dla wegetarian i wegan: zamiast żelatyny można użyć agaru lub pektyn w podobnej ilości
Jeśli używasz owoców, które z natury są dość słodkie, możesz dodać łyżkę soku z cytryny. W zależności od rodzaju owoców i własnych upodobań zmodyfikuj także ilość dodawanego cukru!
Frużelina będzie doskonałym dodatkiem do wielu wypieków. Możesz przygotować przepyszne gofry z jej dodatkiem oraz z bitą śmietaną. Ozdabiaj nią tartaletki i muffiny, możesz ją także dodać do kremu do ciastek. Rewelacyjnym deserem będzie także ciasto z frużeliną - dobrze sprawdzą się tutaj proste ciasta jogurtowe, drożdżowe lub kruche. Po prostu zamiast dodawać świeże owoce, połóż na ich wierzchu frużelinę! To doskonały sposób zwłaszcza na jesienno-zimowe wypieki. Pyszną frużeliną przekładaj też torty - będzie doskonale smakować w towarzystwie kremów z mascarpone - i nadziewaj nią ciastka.