Krem z kalafiora i innych białych warzyw - przepis na pyszną zupę na co dzień i od święta

Krem z kalafiora to pozycja obowiązkowa w menu wszystkich wielbicieli delikatnych, smacznych zup. Gęsty krem sprawdzi się doskonale jako rozgrzewający obiad na chłodniejsze dni, to także świetna propozycja dla wszystkich, którzy chcą, by ich posiłki były nie tylko pełne smaku, ale także witamin. Jak przyrządzić krem z kalafiora i białych warzyw? Sprawdźcie nasz przepis!
Zobacz wideo

Zupa krem - kalafior i inne białe warzywa

Najsmaczniejszy krem z kalafiora powstanie, gdy połączymy go z innymi białymi warzywami. W sezonie doskonałym dodatkiem będą białe szparagi, ciekawego smaku nada również topinambur. Bazę do takiej zupy stanowią przede wszystkim ziemniaki, pietruszka i biała część pora.

Zupa krem z kalafiora i innych białych warzyw - przepis:

  • 1/2 dużej główki kalafiora
  • 300 g białych szparagów
  • 1 por (biała część)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 150 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • łyżka suszonego tymianku
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • trzy szklanki delikatnego bulionu warzywnego lub drobiowego (możesz też użyć wody, wtedy przygotuj też 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego)
  • sól i pieprz

Zupa krem z kalafiora i innych białych warzyw - krok po kroku:

W dużym garnku o grubym dnie rozpuść masło. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Cebulę zeszklij na maśle z dodatkiem czosnku. Następnie dodaj pokrojony w plasterki por i duś razem wszystko przez chwilę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części. Usuń liście kalafiora, odetnij trzonek i podziel go na różyczki. Ziemniaki i kalafior dorzuć do garnka. Zalej bulionem lub wodą (wtedy dodaj liście laurowe i ziele angielskie), dopraw solą, pieprzem i ziołami do smaku i wymieszaj wszystko i gotuj na średnim ogniu pod przykrywką. Odłam zdrewniałe końce szparagów i obierz je. Dodaj do gotującej się zupy i dalej gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wtedy zblenduj je na gładki krem i dobrze wymieszaj zupę. Śmietanę kremówkę podgrzej trochę i wlej do zupy. Połącz z pozostałymi składnikami, aby powstał gładki krem.

Wskazówka: jeśli dbasz o linię, nie musisz używać śmietany kremówki. Konsystencja kremu będzie może trochę mniej delikatna, ale nadal będzie on bardzo smaczny. Śmietankę możesz zastąpić dodatkiem jogurtu naturalnego, lecz smaczniej będzie, jeśli podasz go jako dodatek do kremu, a nie wmieszany składnik.

Z czym podawać krem z kalafiora?

Do kremu z kalafiora będą pasować podobne dodatki, co do innych zup tego rodzaju. Najprostszym rozwiązaniem będzie podawanie jej z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Jeśli nie masz gotowych grzanek, zapiecz w tosterze kromki chleba i pokrój je w kostkę lub podsmaż pokrojony chleb na patelni (z małą ilością tłuszczu). Możesz do tego wykorzystać czerstwy chleb. Krem z kalafiora będzie wyborny także z pokrojonym w kostkę boczkiem, podsmażonym na patelni. Jeśli wolisz lżejsze, delikatniejsze smaki, podawaj go z posiekaną natką pietruszki, prażonymi płatkami migdałów lub nasionami słonecznika. Do podania nadadzą się także ulubione kiełki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA