Sałatka nicejska - kolorowa i pełna witamin. Przepis na jedną z najpopularniejszych sałatek świata w mniej klasycznych wersjach
Z czego zrobić sałatkę nicejską? Oryginalnie jest ona komponowana z wielu rodzajów liści (m.in. sałaty, cykorii, szpinaku) oraz surowych warzyw (m.in. pomidorów, cebuli, papryki) i dodatków (np. jajek na twardo, tuńczyka bądź anchois). Przyprawia się ją świeżymi ziołami prowansalskimi i polewa sosem. U nas zadomowiły się przede wszystkim wersje z podsmażonym kurczakiem w przyprawach lub wędzonym łososiem.
Sałatka nicejska - jaki sos?
Sos do sałatki nicejskiej nie powinien zawierać majonezu. W oryginalnym przepisie polewa się ją wyłącznie dobrej jakości oliwą, ale możesz także przygotować do niej lekki dressing. Sałatka nicejska będzie wyśmienita z dressingiem z oliwy, octu winnego, soku z cytryny, odrobiny czosnku i musztardy.
Sałatka nicejska z kurczakiem
Składniki:
- opakowanie miksu sałat (sałata lodowa, rukola, roszponka itd.),
- garść pomidorków koktajlowych,
- kilka zielonych oliwek,
- połowa czerwonej cebuli,
- 1/2 papryki,
- 1/2 długiego ogórka,
- nieduża podwójna pierś z kurczaka,
- olej do smażenia,
- zioła prowansalskie,
- dwie łyżki oliwy,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka octu winnego,
- łyżeczka musztardy,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz
Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z ziołami prowansalskimi i solą. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka tak, by się zrumienił. Zdejmij go z patelni i odlej tłuszcz. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połowy, podobnie zrób z oliwkami. Paprykę pokrój w paski, ogórka i cebulę w kostkę. W miseczce rozmieszaj oliwę, sok z cytryny, ocet i musztardę. Dodaj wyciśnięty w wyciskarce ząbek czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz sól i pieprz. Do dużej miski wyłóż sałatę, następnie dodaj wszystkie składniki, zalej sosem i wszystko razem wymieszaj.
Sałatka nicejska z łososiem wędzonym
opakowanie miksu sałat (sałata lodowa, rukola, roszponka itd.),
- 150 g wędzonego łososia,
- 4 jajka,
- 2 młode ziemniaki,
- garść pomidorków koktajlowych,
- kilka czarnych oliwek,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 2 łyżki ziarnistej musztardy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz
Jajka ugotuj na twardo. Ugotuj również ziemniaki w mundurkach i odstaw, by wystygły. Pomidorki i oliwki poprzekrawaj na połowy, cebulę pokrój w piórka, a ugotowane ziemniaki oraz obrane ze skorupek jajka - w kostkę. Jeśli używasz łososia w płatach, również pokrój go na mniejsze części. W miseczce wymieszaj musztardę, oliwę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Do miski wysyp sałatę, dodaj wszystkie składniki i zalej przygotowanym sosem, a następnie wymieszaj.
Wskazówki: Sałatkę nicejską możesz także przygotować podsmażonego łososia, tuńczyka z puszki (wybierz tuńczyka w kawałkach, a nie rozdrobnionego), a w wersji wegetariańskiej - z samym jajkiem. Sałatka nicejska będzie też wyśmienita z dodatkiem gotowanego bobu lub fasolki szparagowej.
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Grill: jak przygotować się na sezon grillowy? Wybieramy odpowiedni grill
- Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia
- Grillowane warzywa- sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Wasa prezentuje ulubione przepisy Agnieszki Radwańskiej na zdrowe i lekkie przekąski