Z czego zrobić sałatkę nicejską? Oryginalnie jest ona komponowana z wielu rodzajów liści (m.in. sałaty, cykorii, szpinaku) oraz surowych warzyw (m.in. pomidorów, cebuli, papryki) i dodatków (np. jajek na twardo, tuńczyka bądź anchois). Przyprawia się ją świeżymi ziołami prowansalskimi i polewa sosem. U nas zadomowiły się przede wszystkim wersje z podsmażonym kurczakiem w przyprawach lub wędzonym łososiem.
Sos do sałatki nicejskiej nie powinien zawierać majonezu. W oryginalnym przepisie polewa się ją wyłącznie dobrej jakości oliwą, ale możesz także przygotować do niej lekki dressing. Sałatka nicejska będzie wyśmienita z dressingiem z oliwy, octu winnego, soku z cytryny, odrobiny czosnku i musztardy.
Składniki:
Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z ziołami prowansalskimi i solą. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka tak, by się zrumienił. Zdejmij go z patelni i odlej tłuszcz. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połowy, podobnie zrób z oliwkami. Paprykę pokrój w paski, ogórka i cebulę w kostkę. W miseczce rozmieszaj oliwę, sok z cytryny, ocet i musztardę. Dodaj wyciśnięty w wyciskarce ząbek czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz sól i pieprz. Do dużej miski wyłóż sałatę, następnie dodaj wszystkie składniki, zalej sosem i wszystko razem wymieszaj.
opakowanie miksu sałat (sałata lodowa, rukola, roszponka itd.),
Jajka ugotuj na twardo. Ugotuj również ziemniaki w mundurkach i odstaw, by wystygły. Pomidorki i oliwki poprzekrawaj na połowy, cebulę pokrój w piórka, a ugotowane ziemniaki oraz obrane ze skorupek jajka - w kostkę. Jeśli używasz łososia w płatach, również pokrój go na mniejsze części. W miseczce wymieszaj musztardę, oliwę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Do miski wysyp sałatę, dodaj wszystkie składniki i zalej przygotowanym sosem, a następnie wymieszaj.
Wskazówki: Sałatkę nicejską możesz także przygotować podsmażonego łososia, tuńczyka z puszki (wybierz tuńczyka w kawałkach, a nie rozdrobnionego), a w wersji wegetariańskiej - z samym jajkiem. Sałatka nicejska będzie też wyśmienita z dodatkiem gotowanego bobu lub fasolki szparagowej.