Sałatka z jajkiem - przepisy na pyszną przekąskę w sam raz na śniadanie lub imprezę
Sałatki jajeczne - z czym?
Sałatka z jajek może mieć wiele różnych dodatków. Wielbiciele świeżych, kolorowych dań będą zachwyceni sałatką na bazie miksu sałat z jajkiem na twardo pokrojonym w ósemki i świeżymi warzywami. Smakosze ryb na pewno spróbują pysznej warstwowej sałatki z tuńczykiem. Osoby, które wolą cięższe sałatki zapewne z chęcią zjedzą tę z dodatkiem szynki konserwowej i ogórków małosolnych w majonezowym sosie.
Jak zrobić sałatkę z jajkiem? Podajemy trzy receptury!
Sałatka z jajkiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- opakowanie szpinaku baby (200 g),
- 3 jajka,
- garść pomidorków koktajlowych,
- kulka mozzarelli,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku
Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz je ze skorupek i pokrój w ósemki. Pomidorki poprzekrawaj na połowy, a mozzarellę pokrój w kostkę. Do miski wsyp liście szpinaku, dodaj wszystkie składniki, polej octem balsamicznym i oliwą, dopraw solą i pieprzem do smaku, a na koniec wymieszaj.
Sałatka jajeczna z szynką konserwową i kukurydzą
Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g szynki konserwowej,
- puszka kukurydzy,
- 3 średnie ogórki konserwowe,
- 100 g marynowanego selera w paskach,
- 5 łyżek majonezu,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprzem
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je i pokrój w kostkę. Ogórki również pokrój w kostkę, natomiast szynkę konserwową - w paski. Kukurydzę odsącz z zalewy, podobnie uczyń z marynowanym selerem. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. W misce wymieszaj jajka, szynkę kukurydzę, ogórki i seler. Dodaj majonez, rozdrobniony czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, a następnie odstaw w chłodne miejsce na około godzinę, by sałatka się przegryzła. Podawaj ją schłodzoną.
Wskazówka: Jeśli chcesz ograniczyć ilość kalorii i tłuszczu, dodaj 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego i jedną łyżkę intensywnego w smaku majonezu (np. kieleckiego).
Sałatka z jajek i tuńczyka
Składniki:
- 7 jajek,
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 1 czerwona cebula,
- 150 g sera żółtego,
- 1 puszka kukurydzy,
- 3 ogórki konserwowe,
- szczypiorek,
- 6 łyżek majonezu,
- sól i pieprz
Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz je i pokrój w kostkę osobno żółtka i osobno białka. Odlej zalewę tuńczyka i rozdrobnij go widelcem, odlej również kukurydzę. Cebulę, ogórki i ser pokrój w kostkę. W naczyniu, w którym będziesz podawać sałatkę wysyp warstwę pokrojonych białek, na nią wrzuć warstwę kukurydzy, cebuli, ogórków i tuńczyka. Na tuńczyku rozsmaruj majonez, a na nim wysyp pokruszone lub pokrojone żółtka. Dopraw solą i pieprzem, a także posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka: Podobnie jak w poprzedniej sałatce, możesz użyć mniej majonezu - na przykład połowę sugerowanej porcji - i wymieszać go z 3 łyżkami gęstego jogurtu naturalnego.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica