Sałatka z jajek może mieć wiele różnych dodatków. Wielbiciele świeżych, kolorowych dań będą zachwyceni sałatką na bazie miksu sałat z jajkiem na twardo pokrojonym w ósemki i świeżymi warzywami. Smakosze ryb na pewno spróbują pysznej warstwowej sałatki z tuńczykiem. Osoby, które wolą cięższe sałatki zapewne z chęcią zjedzą tę z dodatkiem szynki konserwowej i ogórków małosolnych w majonezowym sosie.
Sałatka z jajkiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz je ze skorupek i pokrój w ósemki. Pomidorki poprzekrawaj na połowy, a mozzarellę pokrój w kostkę. Do miski wsyp liście szpinaku, dodaj wszystkie składniki, polej octem balsamicznym i oliwą, dopraw solą i pieprzem do smaku, a na koniec wymieszaj.
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je i pokrój w kostkę. Ogórki również pokrój w kostkę, natomiast szynkę konserwową - w paski. Kukurydzę odsącz z zalewy, podobnie uczyń z marynowanym selerem. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. W misce wymieszaj jajka, szynkę kukurydzę, ogórki i seler. Dodaj majonez, rozdrobniony czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, a następnie odstaw w chłodne miejsce na około godzinę, by sałatka się przegryzła. Podawaj ją schłodzoną.
Wskazówka: Jeśli chcesz ograniczyć ilość kalorii i tłuszczu, dodaj 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego i jedną łyżkę intensywnego w smaku majonezu (np. kieleckiego).
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz je i pokrój w kostkę osobno żółtka i osobno białka. Odlej zalewę tuńczyka i rozdrobnij go widelcem, odlej również kukurydzę. Cebulę, ogórki i ser pokrój w kostkę. W naczyniu, w którym będziesz podawać sałatkę wysyp warstwę pokrojonych białek, na nią wrzuć warstwę kukurydzy, cebuli, ogórków i tuńczyka. Na tuńczyku rozsmaruj majonez, a na nim wysyp pokruszone lub pokrojone żółtka. Dopraw solą i pieprzem, a także posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka: Podobnie jak w poprzedniej sałatce, możesz użyć mniej majonezu - na przykład połowę sugerowanej porcji - i wymieszać go z 3 łyżkami gęstego jogurtu naturalnego.