Sernik na zimno z galaretką - ulubiony deser
Jak zrobić sernik na zimno z galaretką?
Składniki:
- 800 g serka waniliowego homogenizowanego
- 200 g śmietanki kremówki 30 proc.
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1 galaretka z owoców leśnych lub jagodowa (może też być np. malinowa)
- 50 dag jagód lub borówek (mogą być też inne owoce, np. maliny lub mieszanka owoców leśnych)
- woda
- kilkanaście okrągłych biszkoptów
Jak zrobić galaretkę na sernik?
Większość producentów galaretek podaje tę informację na opakowaniu. Najczęściej musisz rozpuścić ją we wrzątku (1,5 szklanki), dobrze wymieszać i odstawić do stężenia.
Do szklanki wlej wodę i wsyp do niej żelatynę. Wymieszaj ją dobrze i podgrzej (ale nie pozwól, by wrzała), a następnie zdejmij z ognia i przestudź. Śmietankę ubij za pomocą robota kuchennego na sztywną, stopniowo dodawaj cukier, a następnie, cały czas miksując na mniejszych obrotach, dodaj serki waniliowe. Do żelatyny dodaj dwie łyżeczki sera, połącz, a następnie wlej do przygotowanej masy serowej. Możesz połączyć przy użyciu miksera (na małych obrotach).
Jagody lub borówki umyj i opłucz wodą. W tortownicy wyłóż biszkoptowy spód. Możesz na nim rozłożyć część (maksymalnie połowę) owoców. Następnie zalej masą serową i odstaw w zimne miejsce, by stężała. Gdy galaretka będzie już częściowo stężała, wysyp na warstwie serowej owoce i zalej je galaretką. Odstaw sernik do lodówki lub w inne zimne miejsce na noc.
Sernik na zimno z galaretkami
Sernik na zimno można przygotować także z galaretkami w środku! To nic trudnego, a tak przygotowane ciasto wygląda jeszcze fajniej niż tradycyjne.
Składniki:
- 1 l wrzątku
- 1 opakowanie galaretki w kolorze czerwonym,
- 1 opakowanie galaretki w kolorze zielonym,
- 1 opakowanie galaretki w kolorze żółtym,
- 2 opakowania galaretki krystalicznej lub cytrynowej,
- 300 g herbatników pełnoziarnistych,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 500 g serka mascarpone,
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru
Herbatniki pokrusz. Masło rozpuść i dodaj do herbatników. Wymieszaj i wyłóż na dnie tortownicy w zwartą warstwę. Odstaw do schłodzenia.
Każdą galaretkę rozpuść w osobnej miseczce, wlewając 1 szklankę wrzącej wody. Odstaw je w zimne miejsce do pełnego stężenia. Galaretki cytrynowe lub krystaliczne rozpuść w jednej szklance wody i przestudź (nie odstawiaj jej do stężenia).
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj porcjami serek mascarpone i cukier. Na koniec dodaj przestudzoną galaretkę i dobrze połącz wszystkie składniki (możesz zmniejszyć obroty miksera).
Stężałe kolorowe galaretki pokrój w kostkę. Wmieszaj je drewnianą łyżką do masy serowej. Masę wyłóż na herbatnikowy spód. Sernik podstaw w lodówce lub innym chłodnym miejscu na całą noc, by dobrze stężał. Podawaj go ze świeżymi owocami, liśćmi mięty lub melisy.
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
GIS: wycofanie pieczywa i przekąsek z ziarnami. Można je kupić w sieciówkach
-
Wypowiedź Magdy Gessler ws. restauracji namieszała ludziom w głowach. "Zmieniła pani zdanie!". Odpowiada: Nie
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
- Zamów obiad Babci i Dziadkowi z Delivery Week!
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne