Biszkopt czekoladowy - baza do tortu i innych ciast. Co zrobić, żeby był idealnie równy i puszysty? [PRZEPIS]

Biszkopt czekoladowy to podstawa wielu różnych ciast. Warto znać ten przepis - dzięki niemu możemy przygotować wiele różnych smakołyków. Upieczenie biszkoptu, także tego w wersji czekoladowej, to jedna z najważniejszych umiejętności, którą powinien posiąść każdy amator pieczenia.
Zobacz wideo

Biszkopt czekoladowy, jak sama nazwa wskazuje, powinien zawierać czekoladę. Zwykle jednak zamiast niej dodaje się kakao. Podajemy obie wersje przepisów - najlepiej wypróbuj obydwa i wybierz ten, którego smak ci bardziej odpowiada!

Przepis na biszkopt czekoladowy z kakao

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru

Jak upiec biszkopt czekoladowy z kakao?

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodaj cukier. Następnie stopniowo wlewaj żółtka, ciągle miksując (zmniejsz tylko obroty). Dodaj mąkę i kakao, wymieszaj wszystko dokładnie drewnianą łyżką. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu upuść tortownicę z biszkoptem z wysokości ok. 40 cm - dzięki temu nie będzie opadał.

Przepis na biszkopt czekoladowy z czekoladą

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 150 g margaryny
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Ile piec biszkopt czekoladowy z dodatkiem czekolady? Jak go zrobić?

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieść ją w naczyniu, które postawisz na garnku z gotującą się wodą. Dno naczynia nie powinno być zanurzone w wodzie) razem z margaryną. Odstaw do ostudzenia. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, a następnie stopniowo wlewaj żółtka (zmniejsz obroty miksera). Dodaj przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie połącz wszystkie składniki mikserem na średnich obrotach. Masę wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.

Biszkopt czekoladowy - do czego wykorzystać?

Czekoladowy biszkopt, jak już napisaliśmy, jest bazą do wielu pysznych wypieków. My proponujemy pyszny torcik z kremem i malinami.

Upiecz biszkopt czekolady według jednego z powyższych przepisów. Przekrój go na dwa równe kręgi. Przygotuj także:

  • 500 ml śmietany kremówki 36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklankę przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kieliszek wódki
  • 400 g świeżych malin

Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Podziel na dwie porcje. 100 g przygotowanych malin pokrój i dodaj do jednej części kremu, wymieszaj drewnianą łyżką. Z wody, cukru, soku z cytryny i wódki przygotuj poncz. Nasącz nim obydwa biszkopty. Następnie przełóż je połową kremu z wmieszanymi malinami. Przykryj drugim biszkoptem. Drugą część kremu, bez malin, wyłóż na wierzch. Pozostałe 300 g malin poukładaj na wierzchu w całości. Ciasto możesz udekorować także wiórkami czekolady lub podprażonymi płatkami migdałów. Przed podaniem odstaw je do lodówki na około 2 godziny, podawaj schłodzone.

Więcej o:
Copyright © Agora SA