Ciasto z jagodami to wymarzony deser na ciepłe popołudnie. Idealnie wyważona słodycz i kwaskowatość będą doskonale smakować z różnymi dodatkami. Drożdżowe będzie świetne z zimnym mlekiem lub kefirem, kruche - z gałką lodów waniliowych. Jeśli natomiast interesuje cię szybkie ciasto z jagodami, wybierz to jogurtowe. Jak przygotować pyszne ciasta z jagodami? Sprawdź poniżej!
Składniki:
Kruszonka:
Do małej miseczki wyłóż (lub wysyp) drożdże. Dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie rozmieszaj go drewnianą łyżką. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, wbij jajka i wlej maślankę. Dodaj zaczyn oraz masło. Ręką rozmieszaj i zagnieć wszystkie składniki. Naczynie z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Przygotuj kruszonkę: masło posiekaj nożem z mąką i cukrem lub rozetrzyj palcami tak, by zrobiły się grudki.
Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz i wyłóż do formy, po wierzchu posyp jagodami i kruszonką. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Składniki:
Mąkę przesiej i wysyp na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia. Posiekaj ją z zimną margaryną przy użyciu noża. Dodaj cukier, oddziel żółtka od białek, żółtka wbij do ciasta, białka zachowaj do piany. Szybko zagnieć ciasto i włóż je na 15 minut do zamrażalnika.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Gdy będzie sztywna, dodaj cukier wanilinowy i krótko, ale dokładnie zamieszaj.
Na blasze rozłóż 3/4 ciasta. Na wierz połóż jagody, a na nich rozsmaruj pianę z białek. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp ciasto po wierzchu. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Mąki przesiej przez sitko. Wsyp do niej proszek do pieczenia i rozmieszaj. Oddziel białka od żółtek, białka wbij do dużej miski i ubij je na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodaj cukier, a następnie wlej żółtka, jogurt naturalny oraz olej. Połącz składniki, a następnie dodaj jeszcze mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Formę, w której będziesz piec ciasto natłuść masłem lub margaryną i wysyp bułką tartą. Wylej gotowe ciasto, a na wierzchu wysyp jagody. Przygotuj kruszonkę tak, jak w przepisie na ciasto drożdżowe z jagodami. Warstwę jagód posyp kruszonką i piecz ciasto przez około 30-40 minut.