Krewetki z makaronem na randkę i nie tylko
Krewetki, makaron i warzywa to połączenie, które sprawdzi się zawsze. Krewetkowo-warzywnych kombinacji można stworzyć wiele, warto jednak pamiętać, że te owoce morza bardzo "lubią się" z czosnkiem i natką pietruszki. Zobacz, jak zrobić makaron z krewetkami na dwa pyszne sposoby!
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
Składniki:
- 200 g makaronu (np. spaghetti lub tagliatelle),
- 400 g krewetek w pancerzykach,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 2/3 szklanki mleka,
- szczypta chilli,
- natka pietruszki lub tymianek
- sól, pieprz
Makaron ugotuj al dente. Krewetki obierz z pancerzyków i oczyść z wnętrzności. Pancerzyki wrzuć do małego garnka (uważaj, by nie dostały się do nich wnętrzności, które należy wyrzucić), zalej śmietaną i mlekiem i duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Dzięki temu wygotujesz z nich dużo krewetkowego smaku! Na patelni rozpuść 2 łyżki masła z odrobiną oliwy. Wrzuć wrzuć czosnek wyciśnięty w wyciskarce, podsmaż go lekko (uważaj, by go nie spalić!), a następnie dodaj krewetki, dopraw je solą i pieprzem i obsmaż z obu stron. Smażenie krewetek nie powinno zająć więcej niż 2 minuty. Dodaj pozostałą ilość masła i zmniejsz ogień. Powoli wlej białe wino i pozwól alkoholowi odparować. Następnie weź sitko i powoli wlej na patelnię śmietanę zagotowaną z mlekiem i pancerzykami. Uważaj, żeby fragmenty pancerzyków nie dostały się do dania. Dodaj szczyptę chilli i połącz wszystkie składniki. Ugotowany makaron odcedź dobrze i dodaj do sosu, a następnie wymieszaj z nim. Danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.
Z czym zrobić makaron z krewetkami?
Doskonałym pomysłem na krewetki z makaronem będzie też dodatek szpinaku i pomidorów - świeżych lub suszonych. Jak przygotować makaron z krewetkami i szpinakiem?
Składniki:
- 200 g makaronu (np. penne, kokardek, świderków lub tagliatelle bądź spaghetti)
- 200 g krewetek koktajlowych
- 200 g szpinaku w liściach
- 100 g sera ricotta lub mascarpone
- kilka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- oliwa
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozpuść masło, wrzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem i podsmaż, aż zrobią się różowe. Następnie zdejmij je z patelni. Na patelnię wlej oliwę, rozgrzej ją, a potem wrzuć szpinak. Dodaj ząbki czosnku wyciśnięte w wyciskarce i ser ricotta lub mascarpone. Dobrze wymieszaj, a następnie wrzuć pokrojone na mniejsze części suszone pomidory. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku i duś na wolnym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Dodaj odłożone krewetki i dobrze odcedzony makaron. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
-
Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
- PIWO TWOJEJ RECEPTURY W SKLEPACH LIDL? - KONKURS DLA DOMOWYCH PIWOWARÓW
- Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd