Sałatka z tuńczykiem i ryżem - niezawodny przepis
Sałatka z tuńczyka i ryżu przygotowywana jest na wiele sposobów. Zazwyczaj dodaje się do niej ogórki konserwowe, kukurydzę i jajka, ale niektórzy serwują ją także z cebulą, groszkiem z puszki lub jabłkiem. Biorąc pod uwagę swoje upodobania smakowe, możesz ją modyfikować! Jeśli chcesz przyrządzić taką sałatkę na przyjęcie, nie mieszaj od razu wszystkich składników, ale układaj je warstwami - będzie ładniej wyglądać na stole.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i dodatkami - przepis
Składniki:
- 100 g suchego ryżu
- 200 g tuńczyka w puszce (w sosie własnym)
- mała puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, jajka natomiast ugotuj na twardo. Po ugotowaniu posiekaj je dość drobno Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Z kukurydzy i fasoli także odlej zalewę. Gdy ryż będzie gotowy, odsącz go z nadmiaru wody i wsyp do miski. Dodaj tuńczyka, kukurydzę, fasolę, jajka i wymieszaj. Następnie dodaj majonez, sól i pieprz i połącz wszystkie składniki. Odstaw do lodówki na około godzinę, by smaki dobrze się połączyły. Podawaj schłodzoną, unikaj nadmiernego podgrzania tej potrawy.
Jeśli chcesz przygotować tę sałatkę w wersji warstwowej, wykładaj kolejno ryż, tuńczyka, ogórki, kukurydzę, jajka, majonez... itd. do wysokości miski. Po wierzchu posmaruj majonezem, możesz udekorować sałatkę szczypiorkiem, natką pietruszki lub prażoną cebulką.
Sałatka z ryżem i tuńczykiem - sposoby podania
Najbardziej kalorycznym elementem tej sałatki jest oczywiście majonez. Jeśli dbasz o linię, możesz z niego zrezygnować i zastąpić gęstym jogurtem greckim. Jeżeli chcesz jednak, by sałatka miała majonezową nutę smakową, przygotuj sos w proporcji: 3 łyżki jogurtu na 1 łyżkę majonezu. Do jogurtu możesz też dodać łyżeczkę musztardy delikatesowej. Pamiętaj także, by wybierać dobrego jakościowo tuńczyka w puszce - lepszy będzie ten w kawałkach, a nie rozdrobniony. Nie bierz także tuńczyka w oleju, bo sałatka będzie bardzo tłusta.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem to w dużej mierze twoja inwencja i ulubione smaki. Wypróbuj tę sałatkę z dodatkiem cebuli, cebulki prażonej, kwaśnego jabłka. Ogórki konserwowe możesz także zastąpić kiszonymi ogórkami (jeśli kupujesz, a nie używasz swoich, zwróć uwagę, by były to faktycznie kiszone ogórki, a nie zakwaszane octem) albo świeżym ogórkiem - to dobre rozwiązanie zwłaszcza w sezonie. Spróbuj także użyć różnych rodzajów ryżu - nie tylko białego - brązowego, czerwonego, czarnego lub mieszanki trzech kolorów. Zamiast groszku spróbuj dodać czerwoną fasolę lub cieciorkę. Ciekawy smak osiągniesz także, dodając pokrojoną świeżą paprykę bądź uzupełniając sos posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Sałatka z fałszywym boczkiem, która zawładnie podniebieniami. "Tu nie ma mięsa?"
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy