Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to jedno z tych dań, które nie może się nie udać. To również doskonała okazja, by wykorzystać pozostałości po wczorajszym obiedzie - na przykład ugotowany makaron lub upieczone mięso. Sprawdź, jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem.
Zobacz wideo

Danie to można zrobić na bardzo wiele różnych sposobów. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami to prawdziwe pole do popisu i wypróbowania kombinacji różnych smaków. Przedstawiamy trzy pomysły na zapiekanki z kurczakiem i makaronem!

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Składniki:

  • 150 g nieugotowanego/300 g ugotowanego makaronu penne lub świderków
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • 125 g mozzarelli lub sera żółtego
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Makaron ugotuj al dente. Czosnek wyciśnij w wyciskarce i natrzyj nim mięso, odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Następnie pokrój mięso w kostkę i podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem do smaku. Brokuł umyj, podziel na różyczki i zblanszuj (wrzuć na 2 minuty do wrzątku, a następnie przelej lodowatą wodą). Suszone pomidory pokrój na mniejsze części. Makaron, kurczaka, brokuł i pomidory wrzuć do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec zapiekankę.

Przygotuj sos beszamelowy: na patelni rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj cały czas, by zasmażka się nie spaliła, ale lekko przyrumieniła. Następnie powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Tak przygotowanym sosem beszamelowym polej składniki zapiekanki. Zamieszaj je jeszcze raz, by wszystko się połączyło z sosem. Po wierzchu posyp startą mozzarellą albo serem żółtym. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 12-15 minut.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 150 g nieugotowanego/300 g ugotowanego makaronu penne lub świderków
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany
  • olej roślinny do smażenia
  • spore jajko
  • suszony tymianek
  • sól i pieprz

Makaron ugotuj al dente. Mięso z piersi kurczaka natrzyj czosnkiem wyciśniętym w wyciskarce oraz suszonym tymiankiem. Odstaw na 15 minut w chłodne miejsce, a następnie pokrój kurczaka w kostkę i podsmaż na oleju. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Do naczynia żaroodpornego wrzuć makaron, mięso, pieczarki i cebulę. Jajko roztrzep w kubku, dodaj śmietanę i dokładnie rozmieszaj, dopraw sos tymiankiem, solą i pieprzem. Następnie polej nim wszystkie składniki i połącz z sosem. Po wierzchu posyp zapiekankę startym serem żółtym. Włóż całość do piekarnika i zapiekaj przez ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem feta

Składniki:

  • 150 g nieugotowanego/300 g ugotowanego makaronu penne lub świderków
  • 200 g piersi z kurczaka
  • garść szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • olej roślinny
  • 100 ml śmietany
  • 1 jajko
  • 100 g tartego parmezanu lub sera żółtego
  • sól, pieprz

Makaron ugotuj al dente. Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj liście szpinaku i wyciśnięte w wyciskarce ząbki czosnku. W kubku rozmieszaj jajko i śmietanę. Fetę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do naczynia żaroodpornego, zalej sosem jajeczno-śmietanowym i dobrze wymieszaj. Po wierzchu posyp parmezanem lub serem żółtym. Zapiekaj przez ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.