Istnieje wiele wersji faszerowanych jaj. Najczęściej spotykamy proste połączenie żółtek, majonezu i przypraw. Do takiej podstawowej masy warto dodać szynkę, żółty ser czy paprykę. Innym rodzajem farszu jest ten na bazie pieczarek lub chrzanu, a prawdziwą perełkę stanowią jajka faszerowane guacamole. My proponujemy prosty przepis na jaja z farszem z tuńczyka. Jego wykonanie jest dziecinnie proste i zajmuje naprawdę niewiele czasu.
Takiej wersji faszerowanych jaj nie można się oprzeć. Dodatek kaparów lub oliwek nadaje im ciekawego smaku. Jeśli jednak nie jesteście ich fanami, możecie je zastąpić drobno posiekaną rzodkiewką lub podsmażonymi pieczarkami albo całkowicie pominąć ten krok i zaserwować waszym gościom wersję z samych żółtek, tuńczyka i majonezu.
Jeśli chcecie, aby wasza przystawka była bardziej finezyjna, możecie zabarwić białka jajek. Najlepiej nadaje się do tego barwnik zawarty w burakach lub kurkumie.
Do zrobienia różowych jajek, potrzebujemy soku z buraka lub wody buraczanej. Wodę buraczaną otrzymamy przez ugotowanie dwóch, pokrojonych w kostkę buraków w 1 l wody z dodatkiem kilku łyżek octu, dzięki czemu buraki zachowają intensywny kolor. Taki wywar studzimy, po czym wkładamy do środka ugotowane na twardo jajka, bez skorupki. Odstawiamy je do lodówki na przynajmniej 30 minut. Im dłużej, tym większa część białka się zafarbuje. Jeżeli chcemy zafarbować jajka na żółto, do wody dodajemy nieco kurkumy. Wkładamy do środka obrane jajka i pozostawiamy je również na co najmniej 30 minut. Następnie postępujemy zgodnie z przepisem.
Takie kolorowe jajka na pewno zrobią wrażenie na waszych gościach. To też doskonały sposób na okiełznanie małych niejadków. Farbowane jajka faszerowane z pewnością wzbudzą w nich ciekawość i zaspokoją głód.
Zobacz również:
Jak zrobić pastę jajeczną? Prosty i szybki przepis na pastę z jajek do kanapek i nie tylko