Golonka w piwie to potrawa, którą można przyrządzić na dwa sposoby – ugotować lub upiec. Obie metody znajdują swoich amatorów. Wieprzowa golonka i piwny aromat są doskonałym połączeniem smakowym. Samo przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, ale wymaga sporo czasu – by mięso było miękkie i smaczne, golonka powinna długo się marynować. Pieczenie lub gotowanie tego mięsa również zajmuje sporo czasu. By przygotować ją na obiad, warto zacząć już dzień wcześniej – wieczorem schować ją do lodówki, by się zamarynowała, a rano wyjąć ją gotową do dalszych działań. Chociaż to danie raczej nie sprzyja zdrowiu, aromatyczną i kruchą golonkę z mięsa z pewnego źródła raz na jakiś czas przygotować warto – to niezwykłe doznanie smakowe!
Składniki:
- 1 duża golonka wieprzowa,
- 2 łyżki soli,
- 5 ząbków czosnku,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 0,5 litra jasnego piwa,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- sól, pieprz
Golonkę opłucz i oczyść (opal ją z pozostałych włosków). 2 ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Natrzyj golonkę czosnkiem i solą, umieść w misce, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zalej zimną wodą. Odstaw na 10-12 godzin do lodówki.
W tej zalewie ugotuj golonkę do miękkości (powinno to zająć około 1,5 godziny). Następnie naszykuj naczynie żaroodporne i nastaw piekarnik, by nagrzał się do 180*C. Wymieszaj piwo, miód, musztardę i pozostałe rozdrobnione ząbki czosnku. Umieść golonkę w naczyniu, zalej ją marynatą i piecz przez około godzinę pod przykryciem. Co 20 minut obracaj golonkę lub polewaj ją piwną marynatą.
Składniki:
- 1 duża golonka wieprzowa,
- 0,5 litra ciemnego piwa,
- 1 bulionu warzywnego,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki ostrej musztardy,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz
Golonkę umyj i opłucz, opal z pozostałych włosków. Natrzyj ją solą, musztardą i rozdrobnionym czosnkiem i odstaw na minimum 5 godzin (a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce. Po tym czasie włóż ją do garnka, zalej bulionem, dodaj piwo i wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj golonkę na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż będzie miękka. Po ugotowaniu rozgrzej olej na patelni i lekko osuszoną golonkę obsmaż z każdej strony, by skórka była rumiana i chrupiąca.
Golonka w piwie (zarówno pieczona, jak i gotowana) będzie stanowiła doskonałe danie obiadowe. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, więc warto ją przygotować w chłodne dni. Podawaj ją gorącą z dodatkiem tłuczonych ziemniaków bądź kaszy gryczanej i ogórkiem kiszonym. Taka golonka będzie smakować pysznie także z ciemnym chlebem i solidną porcją chrzanu lub ulubionego gatunku musztardy.