Schab pieczony to danie, które świetnie sprawdza się szczególnie podczas rodzinnego obiadu. Nie wymaga wiele pracy, a zawsze cieszy się dużym wzięciem. Przygotowanie go tak, by był soczysty w środku i idealnie przypieczony z zewnątrz, może wydawać się niemożliwe. Schab bowiem, to część wieprzowiny, która jest dość krucha i łatwo ją przesuszyć. Poniżej zdradzamy przepis i kilka wskazówek na to, jak uniknąć klapy.
Tak przygotowany schab z pewnością pozostanie soczysty w środku. Do marynaty możecie użyć różnych składników, na przykład musztardy i miodu lub sosu sojowego i imbiru. Często też przyrządza się schab nadziany dodatkami, na przykład suszonymi śliwkami czy morelami. W tym celu, przed upieczeniem mięsa, robimy w nim dziurę przechodzącą przez całą jego długość. Można to zrobić przy pomocy wąskiego, długiego noża. Następnie wpychamy do środka wybrane owoce i dalej postępujemy zgodnie z przepisem.
Schab pieczony podaje się na kilka sposobów. Możemy pokroić go na nieco grubsze plastry i ułożyć na talerzu obok wędlin i kiełbas, które goście nakładają na kromkę chleba. Taki schab świetnie sprawdzi się też jako danie obiadowe. Najczęściej serwuje się go w towarzystwie gotowanych ziemniaków i polewa sosem pieczeniowym lub grzybowym. Wersji tej potrawy i sposobów podania jest naprawdę wiele. To od was zależy, jaki schab pojawi się na waszym stole.
Zobacz również:
Boczek pieczony tradycyjny, rolowany i faszerowany. Jak i ile czasu piec boczek? Mamy przepis
Schab ze śliwką - jak zrobić? Pyszne danie główne lub wędlina na świąteczny stół