Jak upiec schab? Podstawowy przepis na idealnie soczystą pieczeń ze schabu

Jak upiec schab żeby był soczysty? To pytanie spędza sen z powiek niejednej pani i panu domu. Zbyt suchy, zbyt przypieczony, zbyt niedopieczony. Jak wyważyć czas i sposób obróbki schabu, by zachwycał na talerzu? Wbrew pozorom wcale nie jest to trudną sztuką. Przedstawiamy kilka wskazówek, jak przyrządzić idealną pieczeń.

Schab pieczony

Schab pieczony to danie, które świetnie sprawdza się szczególnie podczas rodzinnego obiadu. Nie wymaga wiele pracy, a zawsze cieszy się dużym wzięciem. Przygotowanie go tak, by był soczysty w środku i idealnie przypieczony z zewnątrz, może wydawać się niemożliwe. Schab bowiem, to część wieprzowiny, która jest dość krucha i łatwo ją przesuszyć. Poniżej zdradzamy przepis i kilka wskazówek na to, jak uniknąć klapy.

Schab pieczony - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka ulubionych ziół, na przykład suszonego tymianku lub rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju

Schab pieczony - krok po kroku:

  1. Mięso płuczemy pod zimną wodą i osuszamy.
  2. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę oleju. Mieszanką dokładnie nacieramy schab. Masujemy go przez kilka minut. Dzięki temu przyprawy bardziej przenikną w głąb mięsa.
  3. Tak zamarynowane mięso wkładamy do foliowego woreczka i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  4. Po tym czasie na dużej patelni mocno rozgrzewamy pozostały olej. Schab obsmażamy z każdej strony na dużym ogniu. Taka obróbka "zamknie" mięso z zewnątrz, dzięki czemu po upieczeniu będzie ono soczyste.
  5. Obsmażony schab wraz z płynem z patelni przekładamy do rękawa do pieczenia. Końce rękawa szczelnie zawiązujemy lub zaciskamy klamrami. Musimy pamiętać o tym, by rękaw nie przylegał ściśle do pieczeni. W przeciwnym wypadku, wydobywająca się z mięsa para wodna może rozerwać folię.
  6. Schab wkładamy do brytfanny i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Następnie rozcinamy rękaw, rozchylamy go na boki i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aby mięso się zarumieniło.
  7. Po upieczeniu, odstawiamy je na 10 minut, zanim zaczniemy je kroić. Dzięki temu gotujące się soki równomiernie rozejdą się wewnątrz pieczeni i nie będą zanadto wypływały podczas krojenia.

Jak upiec soczysty schab?

Tak przygotowany schab z pewnością pozostanie soczysty w środku. Do marynaty możecie użyć różnych składników, na przykład musztardy i miodu lub sosu sojowego i imbiru. Często też przyrządza się schab nadziany dodatkami, na przykład suszonymi śliwkami czy morelami. W tym celu, przed upieczeniem mięsa, robimy w nim dziurę przechodzącą przez całą jego długość. Można to zrobić przy pomocy wąskiego, długiego noża. Następnie wpychamy do środka wybrane owoce i dalej postępujemy zgodnie z przepisem.

Schab pieczony podaje się na kilka sposobów. Możemy pokroić go na nieco grubsze plastry i ułożyć na talerzu obok wędlin i kiełbas, które goście nakładają na kromkę chleba. Taki schab świetnie sprawdzi się też jako danie obiadowe. Najczęściej serwuje się go w towarzystwie gotowanych ziemniaków i polewa sosem pieczeniowym lub grzybowym. Wersji tej potrawy i sposobów podania jest naprawdę wiele. To od was zależy, jaki schab pojawi się na waszym stole.

Zobacz również:

Boczek pieczony tradycyjny, rolowany i faszerowany. Jak i ile czasu piec boczek? Mamy przepis

Schab ze śliwką - jak zrobić? Pyszne danie główne lub wędlina na świąteczny stół

Pieczeń rzymska

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.