Kapuśniak na żeberkach - klasyk wśród zup

Kapuśniak na żeberkach jest jedną z najpopularniejszych zup, które pojawiają się na naszych stołach. To także świetny pomysł na obiad, zwłaszcza gdy potrzebujemy rozgrzać się lub uzupełnić energię po męczącej pracy lub dłuższym wysiłku. Jak ugotować kapuśniak na żeberkach? Ten przepis zdecydowanie warto poznać!

Kapuśniak na żeberkach przygotowywała chyba każda mama lub babcia. Jeśli chcemy odwzorować ten przepis, nie ma się czego obawiać. Ugotowanie tej zupy wcale nie jest trudne, a doskonały smak i satysfakcja – gwarantowane! To także świetna okazja, by przemycić do jadłospisu pełną witamin kiszoną kapustę.

Zupa kapuśniak na żeberkach – przepis

Składniki:

- 0,5 kg wędzonych żeberek wieprzowych,

- 0,3 kg wędzonego boczku,

- 0,5 kg kapusty kiszonej + sok z kapusty,

- 2 kawałki kiełbasy,

- 4 ziemniaki,

- 2 marchewki,

- ½ selera,

- 1 pietruszka,

- 1 cebula,

- 4 liście laurowe,

- 8 ziaren ziela angielskiego,

- 3 łyżki majeranku,

- 2 łyżki kminku,

- 2 ząbki czosnku,

- sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kapuśniak na żeberkach?

Wędzone żeberka opłucz pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Włóż je do garnka i zalej wodą do ¾ jego wysokości. Wrzuć kminek, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj do momentu, aż żeberka zmiękną. Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę obierz ze skóry i włóż do garnka. Dodaj także czosnek (wyjmij go z łupinek i zmiażdż nożem) i obraną z łupin cebulę. Gotuj razem z żeberkami, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie pokrój wędzony boczek w dość drobną kostkę, a kiełbasę w plastry i przesmaż na patelni. Poszatkuj także kiszoną kapustę. Wyjmij mięso i warzywa z garnka. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę, wrzuć z powrotem do zupy. Żeberka podziel na mniejsze części i również włóż do garnka. Dodaj przesmażony wędzony boczek, kiełbasę i poszatkowaną kapustę. Dopraw zupę solą i pieprzem, dolej także pozostały sok z kiszonej kapusty. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku i zagotuj zupę. Kapuśniak z żeberkami podawaj gorącą z dodatkiem świeżego chleba. Ugotowane w kapuśniaku żeberka będą doskonale smakowały z ostrą musztardą lub chrzanem.

Kapuśniak na żeberkach wędzonych możesz także dodatkowo zaprawić zasmażką. Jeśli chcesz ją przygotować, nie gotuj cebuli z innymi warzywami. Pokrój cebulę w piórka i zeszklij ją na sporej ilości masła. Następnie dodaj 3-4 łyżki mąki i smaż przez 3 minuty, cały czas mieszając. Pilnuj, by zasmażka się nie przypaliła – dobrze zrobiona powinna być lekko przyrumieniona. Gdy będzie gotowa, dodaj ją do ugotowanej zupy i dokładnie zamieszaj. Pamiętaj, że dodanie zasmażki zwiększa kaloryczność kapuśniaku!

Warzywa, na których gotował się bulion możesz wykorzystać do przygotowania nadzienia do pierogów. Możesz także zrobić z nich placki warzywne bądź dodać do pasztetu (zarówno mięsnego, jak i wegetariańskiego). Ostatnie rozwiązanie będzie najlepsze, jeśli nie przepadasz za smakiem gotowanej włoszczyzny – w pieczonym pasztecie nie będzie to wybijający się smak, ale doskonałe uzupełnienie głównego składnika.