Pasztet z wątróbki bez pieczenia - czyli przepis na pyszną pastę do kanapek i przystawek
Jak zrobić pasztet z wątróbki?
Pasztet z wątróbki wykonuje się bardzo prosto, niezależnie od tego czy zdecydujecie się na wersję pieczoną, czy też nie. Do przyrządzenia podstawowej wersji pasty z wątróbek potrzebnych jest zaledwie kilka składników, czyli wątróbki, cebula i tłuszcz. Przepis ten warto jednak modyfikować, aby jak najbardziej odpowiadał waszym preferencjom. My proponujemy pasztet z wątróbki drobiowej z dodatkiem jabłka i tymianku. Zapiszcie listę zakupów.
Pasztet z wątróbki drobiowej - składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 1 czubata łyżka tymianku
- szczypta kminku
- 1 łyżka smalcu lub oleju do smażenia
- sól, czarny pieprz
Pasztet z wątróbki drobiowej - krok po kroku:
- Wątróbkę płuczemy w misce z chłodną wodą, a następnie oczyszczamy z wszelkich błonek.
- Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Jabłka obieramy, przekrawamy na cząstki i wycinamy gniazda nasienne, a następnie drobno kroimy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy wątróbki. Gdy będą one lekko ścięte, dorzucamy do nich cebulkę i jabłka. Całość posypujemy tymiankiem i kminkiem.
- Wszystko smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż wątróbki będą lekko zrumienione.
- Następnie mięso, jabłka i cebulkę odsączamy z tłuszczu, który zachowujemy, po czym zaczynamy mielić. Możemy użyć do tego maszynki z końcówką z drobnymi otworami lub malaksera.
- Jeśli zdecydowaliśmy się na maszynkę, masę warto zmielić dwukrotnie. Dzięki temu będzie miała gładką konsystencję.
- Do masy dodajemy sól, pieprz i część tłuszczu z patelni. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli wolimy tłustszy pasztet, dodajemy resztę płynu z patelni.
- Pasztet przekładamy do słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Pasztet z wątróbki drobiowej
Pasztet z wątróbki przygotowany w taki sposób może być świetną przekąską zarówno na co dzień, jak i podany podczas przyjęcia. Świetnie sprawdzi się na zwykłej kromce domowego chleba albo w formie wytrawnej przystawki. Aby tej zwyczajnej potrawie nadać wykwintności, warto zaserwować ją na pokrojonej bagietce z gałązką koperku na wierzchu lub jako tartaletki z kleksem powideł ze śliwki czy żurawiny.
Pasztet z wątróbki możemy dowolnie doprawiać, a jego składniki modyfikować. Aby był bardziej sycący, warto przed zmieleniem dodać do niego kawałki podsmażonego boczku. Do środka można też wrzucić kilka suszonych śliwek albo garść rodzynek lub żurawiny. Poza tymiankiem, do pasztetu pasować będzie też majeranek, gałka muszkatołowa, mielone ziele angielskie i wiele innych przypraw. Ciekawym pomysłem jest dodanie do niego odrobiny alkoholu, na przykład nalewki śliwkowej, czerwonego wina lub brandy. Dlatego zachęcamy was do eksperymentowania z jego smakiem i odnalezienia waszego ulubionego przepisu.
Zobacz również:
Kruche babeczki, czyli baza do słodkich deserów i słonych przystawek
Pasztet drobiowy. Przedstawiamy proste porady jak upiec pasztet drobiowy, aby smakował jak u mamy
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie