Pasztet z wątróbki wykonuje się bardzo prosto, niezależnie od tego czy zdecydujecie się na wersję pieczoną, czy też nie. Do przyrządzenia podstawowej wersji pasty z wątróbek potrzebnych jest zaledwie kilka składników, czyli wątróbki, cebula i tłuszcz. Przepis ten warto jednak modyfikować, aby jak najbardziej odpowiadał waszym preferencjom. My proponujemy pasztet z wątróbki drobiowej z dodatkiem jabłka i tymianku. Zapiszcie listę zakupów.
Pasztet z wątróbki przygotowany w taki sposób może być świetną przekąską zarówno na co dzień, jak i podany podczas przyjęcia. Świetnie sprawdzi się na zwykłej kromce domowego chleba albo w formie wytrawnej przystawki. Aby tej zwyczajnej potrawie nadać wykwintności, warto zaserwować ją na pokrojonej bagietce z gałązką koperku na wierzchu lub jako tartaletki z kleksem powideł ze śliwki czy żurawiny.
Pasztet z wątróbki możemy dowolnie doprawiać, a jego składniki modyfikować. Aby był bardziej sycący, warto przed zmieleniem dodać do niego kawałki podsmażonego boczku. Do środka można też wrzucić kilka suszonych śliwek albo garść rodzynek lub żurawiny. Poza tymiankiem, do pasztetu pasować będzie też majeranek, gałka muszkatołowa, mielone ziele angielskie i wiele innych przypraw. Ciekawym pomysłem jest dodanie do niego odrobiny alkoholu, na przykład nalewki śliwkowej, czerwonego wina lub brandy. Dlatego zachęcamy was do eksperymentowania z jego smakiem i odnalezienia waszego ulubionego przepisu.
Zobacz również:
Kruche babeczki, czyli baza do słodkich deserów i słonych przystawek
Pasztet drobiowy. Przedstawiamy proste porady jak upiec pasztet drobiowy, aby smakował jak u mamy