Tradycyjne potrawy wielkanocne to przede wszystkim te, które zawierają składniki, które symbolizują święta. Są nimi:
Te produkty wkładamy do wielkanocnego koszyczka i z ich dodatkiem przyrządzamy potrawy zarówno na śniadanie wielkanocne, jak i świąteczny obiad z rodziną.
Jajka podajemy pod każdą postacią. Mogą to być jajka faszerowane masą z żółtek i majonezu lub bardziej finezyjne z łososiem czy awokado. Ugotowane na twardo znajdziemy też wewnątrz różnorodnych mięsnych pieczeni, takich jak schab, pieczeń rzymska albo klops. Znajdują się one również na talerzu obok pozostałych składników tradycyjnej święconki - kiełbasy, chleba, soli i innych, w zależności od regionu. Wkładamy je także do zup. Te, w zależności od tradycji rodzinnych, to żurek, którego zakwas przyrządzamy na mące żytniej albo barszcz biały, powstający na bazie zakwasu z mąki pszennej. Na wielkanocnym stole często spotyka się też zupę chrzanową. Niejednokrotnie do wspomnianych zup wkłada się kawałki kiełbasy.
Białą kiełbasę zapieka się wraz z cebulą i sosem chrzanowym albo na kiszonej kapuście i podaje jako danie obiadowe. Podczas świątecznego śniadania zarówno kiełbasę białą, jak i wędzoną układa się na desce wędlin i serów, tuż obok domowych pieczeni, które przygotowujemy wcześniej. Są to różnego rodzaju pasztety, na przykład z królika lub drobiowy, klopsy, schaby w wersji bez dodatków albo nadziewane suszonymi śliwkami. Niekiedy gospodynie i gospodarze domu kuszą się na własnoręczne przyrządzenie szynki lub domowej kiełbasy, a także różnego rodzaju pieczyw, na przykład razowego chleba, które również lądują na świątecznym stole.
Pomiędzy wielkanocnymi potrawami zawsze też znajdziemy osobne miseczki lub słoiczki z ćwikłą, chrzanem, musztardą czy konfiturą żurawinową, której smak znakomicie łączy się z pasztetami. Obowiązkowo na stole musi znaleźć się klasyczna, polska sałatka jarzynowa, najlepiej z domowym majonezem.
Nie może też zabraknąć deserów charakterystycznych dla wielkanocnego świętowania. Ulubionymi przez Polaków ciastami są oczywiście finezyjnie zdobione mazurki, baby gotowane lub pieczone, najeżone bakaliami keksy, a także wszelkiego rodzaju serniki, takie jak tradycyjna pascha, sernik z rosą albo z brzoskwiniami.
Rodzinne świętowanie to znakomita okazja, by pokazać swoje umiejętności kulinarne, ale i dekoratorskie. Potrawy z jajkami czy desery dają szerokie pole do popisu w kwestii wizualnej. Taki wysiłek na pewno docenią dzieciaki, które chętnie skosztują przygotowanych przez was potraw. Piękne pisanki można zaprezentować na wyjątkowych wieńcach drożdżowych, muffiny ustylizować na wielkanocną zagrodę, a zwykłe gotowane jajka przemienić w koguciki, myszki i króliki.
Zobacz również:
Masa kajmakowa do mazurka i nie tylko. Przepis na słodki dodatek do ciast i deserów
Wielkanocna akcja Hapsa - Minionek w każdej święconce
Rzeżucha - właściwości, jak posiać rzeżuchę, ile ona rośnie?