Jakie potrawy na Wielkanoc? Podpowiadamy, jakie dania postawić na świątecznym stole

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To okazja dla całej rodziny do zebrania się przy stole, by spędzić razem świąteczny czas i zjeść pyszny posiłek. Tylko co podać gościom? Jakie potrawy na Wielkanoc będą najlepszym wyborem? Mamy sporo propozycji.

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Tradycyjne potrawy wielkanocne to przede wszystkim te, które zawierają składniki, które symbolizują święta. Są nimi:

  • jajka, oznaczające nowe życie
  • chleb, który ma przynosić dostatek
  • mięso, które symbolizuje zdrowie
  • sól, czyli oczyszczenie

Te produkty wkładamy do wielkanocnego koszyczka i z ich dodatkiem przyrządzamy potrawy zarówno na śniadanie wielkanocne, jak i świąteczny obiad z rodziną.

Potrawy wielkanocne

Jajka podajemy pod każdą postacią. Mogą to być jajka faszerowane masą z żółtek i majonezu lub bardziej finezyjne z łososiem czy awokado. Ugotowane na twardo znajdziemy też wewnątrz różnorodnych mięsnych pieczeni, takich jak schab, pieczeń rzymska albo klops. Znajdują się one również na talerzu obok pozostałych składników tradycyjnej święconki - kiełbasy, chleba, soli i innych, w zależności od regionu. Wkładamy je także do zup. Te, w zależności od tradycji rodzinnych, to żurek, którego zakwas przyrządzamy na mące żytniej albo barszcz biały, powstający na bazie zakwasu z mąki pszennej. Na wielkanocnym stole często spotyka się też zupę chrzanową. Niejednokrotnie do wspomnianych zup wkłada się kawałki kiełbasy.

Białą kiełbasę zapieka się wraz z cebulą i sosem chrzanowym albo na kiszonej kapuście i podaje jako danie obiadowe. Podczas świątecznego śniadania zarówno kiełbasę białą, jak i wędzoną układa się na desce wędlin i serów, tuż obok domowych pieczeni, które przygotowujemy wcześniej. Są to różnego rodzaju pasztety, na przykład z królika lub drobiowy, klopsy, schaby w wersji bez dodatków albo nadziewane suszonymi śliwkami. Niekiedy gospodynie i gospodarze domu kuszą się na własnoręczne przyrządzenie szynki lub domowej kiełbasy, a także różnego rodzaju pieczyw, na przykład razowego chleba, które również lądują na świątecznym stole.

Pomiędzy wielkanocnymi potrawami zawsze też znajdziemy osobne miseczki lub słoiczki z ćwikłą, chrzanem, musztardą czy konfiturą żurawinową, której smak znakomicie łączy się z pasztetami. Obowiązkowo na stole musi znaleźć się klasyczna, polska sałatka jarzynowa, najlepiej z domowym majonezem.

Nie może też zabraknąć deserów charakterystycznych dla wielkanocnego świętowania. Ulubionymi przez Polaków ciastami są oczywiście finezyjnie zdobione mazurki, baby gotowane lub pieczone, najeżone bakaliami keksy, a także wszelkiego rodzaju serniki, takie jak tradycyjna pascha, sernik z rosą albo z brzoskwiniami.

Jakie potrawy na Wielkanoc?

Rodzinne świętowanie to znakomita okazja, by pokazać swoje umiejętności kulinarne, ale i dekoratorskie. Potrawy z jajkami czy desery dają szerokie pole do popisu w kwestii wizualnej. Taki wysiłek na pewno docenią dzieciaki, które chętnie skosztują przygotowanych przez was potraw. Piękne pisanki można zaprezentować na wyjątkowych wieńcach drożdżowych, muffiny ustylizować na wielkanocną zagrodę, a zwykłe gotowane jajka przemienić w koguciki, myszki i króliki.

Zobacz również:

Masa kajmakowa do mazurka i nie tylko. Przepis na słodki dodatek do ciast i deserów

Wielkanocna akcja Hapsa - Minionek w każdej święconce

Rzeżucha - właściwości, jak posiać rzeżuchę, ile ona rośnie?