Sernik na zimno z twarogu - łatwe ciasto bez pieczenia

Sernik na zimno z twarogu to doskonały pomysł na ciepłe popołudnie, kiedy chce się zjeść coś słodkiego, ale nie ciężkiego i zamulającego. Do tego ciasta warto wykorzystać sezonowe owoce - z ich dodatkiem sernik to prawdziwa bajka! Jak zrobić sernik na zimno z twarogu? Sprawdź dwie nasze propozycje!

Jaki twaróg na sernik wybrać?

Sernik z twarogu na zimno potrzebuje głównego składnika dobrej jakości. Dobrze o tym wiedzą miłośnicy tradycyjnych przepisów, którzy nie chcą robić tego ciasta z serków waniliowych lub mascarpone. Prosty sernik na zimno z twarogu najlepiej wykonać z sera z wiaderka lub w kostce. Wybieramy ser tłusty lub półtłusty. Warto też sprawdzić skład – powinien to być tylko ser twarogowy lub mleko, śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej.

Przepis na sernik na zimno z twarogu

Składniki:

- 500 g twarogu z wiaderka lub w kostce*,

- 150 ml śmietanki kremówki,

- 3 łyżeczki żelatyny,

- 1/3 szklanki gorącej wody,

- 2 czubate łyżki cukru pudru,

- 1 opakowanie galaretki truskawkowej,

- 300 g truskawek

Spód:

- 300 g herbatników,

- 2 łyżki masła

* Twaróg w kostce należy zmielić wcześniej 1-2 razy, aby miał gładszą konsystencję.

Herbatniki pokrusz przy użyciu wałka do ciasta. Masło rozpuść i wymieszaj pokruszone ciastka – konsystencja powinna przypominać mokry piasek. Rozłóż je na spodzie tortownicy, ugnieć i odstaw do lodówki.

Galaretkę truskawkową przygotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw, by zaczęła tężeć.

Żelatynę rozpuść w ugotowanej wodzie i zostaw ją do ostygnięcia. Twaróg przełóż do miski, wlej śmietanę kremówkę i dodaj cukier puder. Zmiksuj te składniki razem. Zmniejsz obroty miksera i bardzo powoli wlewaj do masy rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając. Nie rób tego zbyt szybko, by nie powstały żelowe kluski. Tak przygotowaną masę rozsmaruj równo na schłodzonym spodzie herbatnikowym. Następnie na wierzchu ułóż truskawki (umyte, pozbawione szypułek i poprzekrawane na połowy), a potem zalej je galaretką. Odstaw na minimum 4 godziny do lodówki lub w chłodne miejsce, by sernik dobrze stężał.

Sernik malinowy na zimno – jak zrobić?

W podobny sposób możesz zrobić sernik malinowy (lub jagodowy) – owoce nie zostaną wtedy zatopione w galaretce znajdującej się na wierzchu, ale będą wmieszane do masy serowej. Przygotuj

takie same składniki jak do poprzedniego sernika (pomiń truskawki i galaretkę truskawkową, zamiast tego przygotuj 500 g malin i różową galaretkę lub bitą śmietanę). Tak samo wybierz ser i wykonaj spód ciasteczkowy. 300 g malin zblenduj lub rozgnieć w misce. Dodaj je do masy z sera i śmietanki i dobrze połącz przy użyciu miksera. Dodaj także większą ilość żelatyny – 4 łyżeczki. Później postępuj zgodnie z przepisem.

Jeśli nie polewasz masy serowej różową galaretką, gdy sernik malinowy dobrze się schłodzi i stężeje, przyozdób jego wierzch bitą śmietaną. Poukładaj także na wierzchu maliny. Do ozdobienia sernika zachowaj te ładniejsze, nierozgniecione owoce, by ładnie się prezentowały na wierzchu. Podawaj z listkiem mięty lub melisy.