Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym będzie dobra w zasadzie z każdym mięsem, które możemy dostać w sklepie. Warto oczywiście kupić ładny kawałek wieprzowiny, wołowiny lub pierś z kurczaka bądź indyka i zmielić je samodzielnie lub poprosić o to na stoisku. Jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy wykorzystać gotowe mięso mielone – warto wtedy zwrócić uwagę na skład i wybrać to, które ma w sobie tylko mięso (ewentualnie może się jeszcze pojawić tłuszcz wieprzowy lub nieduża ilość soli).
Składniki:
- 150 g suchego lub około 300 g ugotowanego makaronu (np. świderki, kokardki),
- 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 250 ml przecieru pomidorowego,
- 150 g żółtego sera,
- dwie łyżeczki bazylii,
- dwie łyżeczki oregano,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól i pieprz
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w kostkę. Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj rozdrobniony czosnek i pokrojone pieczarki. Następnie na patelnię dodaj mięso mielone i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zalej przecierem pomidorowym, dodaj bazylię, oregano i pieprz, smaż przez około 5 minut pod przykrywką. Na koniec dopraw solą. Do naczynia żaroodpornego wsyp odcedzony makaron. Następnie wlej mięso z pieczarkami i sosem. Wymieszaj dokładnie i włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do około 180*C. Zapiekaj przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę i zetrzyj na wierzch żółty ser. Wstaw i zapiekaj kolejne 7-8 minut. Podawaj na gorąco.
Składniki:
- 150 g suchego lub około 300 g ugotowanego makaronu (np. świderki, kokardki),
- 400 g mięsa mielonego drobiowego,
- 1 bakłażan,
- 1 żółta papryka,
- 1 cebula,
- 6 suszonych pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku
Sos beszamelowy:
- 50 g masła,
- 3 łyżki mąki,
- 500 ml mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w piórka, bakłażana w kostkę, a paprykę w paski. Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj do niej warzywa oraz mięso mielone i 2 łyżki ziół prowansalskich. Duś przez 5 minut pod przykryciem.
Przygotuj sos beszamelowy – masło rozpuść w garnuszku, gdy będzie płynne, dodaj do niego mąkę. Wsyp ją i cały czas mieszaj z masłem, by sos się nie przypalił. Gdy będą dobrze połączone, powoli wlewaj mleko, wciąż mieszając. Na koniec dopraw sos szczyptą soli i odrobiną gałki muszkatołowej.
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj makaron oraz mięso i warzywa. Po wierzchu polej sosem beszamelowym i zapiekaj w 180*C przez około 25 minut. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami gotowa!