Kapuśniak z młodej kapusty - przepis na pyszną zupę
Kapuśniak z młodej kapusty po jesienno-zimowej kuchni, bazującej najczęściej na przetworach, to prawdziwy przysmak! To także jeden z tych przepisów, po które warto sięgnąć, jeżeli staracie się jeść zdrowo i eko – co może być lepszego niż sezonowe warzywa? Jeśli zupa kapuśniak z młodej kapusty to coś, na co macie ochotę, pilnujcie lokalnych bazarków, by nie przegapić pojawienia się tego warzywa! Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Z czym go podać?
Kapuśniak z młodej kapusty – przepis
Składniki:
- 3/4 główki młodej kapusty (lub 1/2 naprawdę sporej),
- 1 l wody,
- 1 l rosołu warzywnego lub drobiowego,
- 2 marchewki,
- 1/2 pora (tylko biała część),
- 1 cebula,
- pęczek koperku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól i pieprz do smaku
Jak ugotować kapuśniak z młodej kapusty?
Cebulę pokrój w piórka, por w paski, a oskrobaną marchewkę w niedużą kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, wrzuć por i cebulę i zeszklij. Następnie dodaj marchewkę, przykryj pokrywką i duś przez kilka minut. Następnie wlej do dużego garnka rosół i wodę, a później dodaj podduszone warzywa i zagotuj.
Kapustę oczyść (usuń najtwardsze części i zewnętrzne liście) i umyj. Następnie poszatkuj ją i wrzuć do gotującej się zupy. Gdy kapusta lekko zmięknie, dodaj posiekany pęczek koperku. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez chwilę, by kapusta była dość miękka, ale nie rozgotowana. Podawaj gorącą, na przykład ze świeżym chlebem pełnoziarnistym.
Wskazówki – gotowanie i podanie
Aby uzyskać aksamitną, delikatną konsystencję zupy, na koniec gotowania możesz dodać do niej 1-2 łyżki masła. Kapuśniak możesz także zabielić gęstą śmietaną przed podaniem. Jeśli natomiast chcesz, by smak dania był bardziej wyrazisty, ugotuj zupę na bulionie warzywnym lub mięsnym (grzybowy może średnio się sprawdzić i zmienić smak zupy).
Możesz także zwiększyć liczbę warzyw w zupie – dorzuć kawałek pietruszki i selera. Jeśli kapuśniak z młodej kapusty ugotujesz z dodatkiem ziemniaków, na pewno będzie bardziej treściwa. Zupę gotuj wtedy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. By stało się to szybciej, pokrój je w 1-2-centymetrową kostkę.
Do zupy z młodej kapusty możesz także dodać pomidory lub przecier pomidorowy. Pomidory pokrój w kostkę i podduś je na patelni, by zmiękły i puściły sok. Następnie wlej je przed dodaniem do zupy koperku. Jeśli masz przecier pomidorowy (najlepiej domowy, choć sklepowy bez dodatków i przypraw również się sprawdzi), wlej go po prostu pod koniec gotowania zupy. Smak możesz podbić odrobiną ostrej papryczki chilli.
Żeby zupa kapuśniak z młodej kapusty była prawdziwie solidnym i treściwym posiłkiem, możesz go ugotować na bazie mięs – doskonale sprawdzą się tutaj żeberka wieprzowe lub kawałek niezbyt tłustej golonki.
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
- Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]
- Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
- Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?