Szybkie ciasto ucierane to doskonały pomysł na wypiek dla gości, którzy nagle zapowiedzieli się na popołudnie lub na deser, na który nie chcesz długo czekać. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to temperatura składników – wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej. Do czego ciasto ucierane będzie najlepiej pasowało? Mamy dwie propozycje!
- 400 g czerwonej porzeczki,
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 5 jajek,
- 250 g miękkiego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 180 g cukru
Miękkie masło utrzyj z cukrem tak, aby było puszyste i jasne. Następnie dodawaj jajka – każde osobno, rozcieraj masę i dodawaj kolejne. Potem dosyp przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i na mniejszych obrotach miksera połącz wszystkie składniki.
Porzeczki oczyść z gałązek, umyj i osusz. Ciasto wylej do przygotowanej formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia), a na wierzchu wysyp owoce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około 45 minut do suchego patyczka. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Zamiast masła do ciasta ucieranego można użyć oleju roślinnego. Jak to zrobić?
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- ¾ szklanki oleju roślinnego,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g jagód,
- 100 g malin,
- 100 g jeżyn
Kruszonka:
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki zimnego masła
- 3 łyżki cukru
Jajka sparz gorącą wodą, oddziel żółtka i białka. Ubij białka na sztywno, dodaj cukier, wymieszaj, a następnie wlewaj kolejno żółtka, cały czas mieszając. Następnie wsyp mąkę przesianą przez sitko,
proszek do pieczenia i wlej olej. Wszystkie składniki połącz. Formę do pieczenia natłuść i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Na wierzchu poukładaj dobrze umyte i osuszone owoce leśne. Przygotuj też kruszonkę – posiekaj masło z mąką i cukrem przy użyciu noża lub rozetrzyj palcami tak, by zrobiły się grudki. Wysyp kruszonkę na warstwę owoców leśnych. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je przez około 45 minut w 180*C do suchego patyczka.
Szybkie ciasto ucierane można upiec w zasadzie ze wszystkimi owocami. W sezonie, gdy są one świeże, korzystaj ze wszystkich skarbów lasu, ogrodu i sadu. Doskonałym dodatkiem do ucieranego ciasta będzie też frużelina z owoców lub domowy budyń. Przetwory również świetnie uzupełnią ciasto ucierane – warstwę dżemu lub powideł wyłóż na lekko zapieczone ciasto, wyjęte z piekarnika na chwilę po 20 minutach. Później oczywiście piecz je dalej. W takim wydaniu dobrym dodatkiem będzie także piana z białek. Ciasto ucierane można także zrobić z cynamonem. Wylewaj je na blachę do pieczenia porcjami, następnie syp na nie cynamon wymieszany z cukrem i tak aż do zapełnienia blachy.