Ciasto ucierane - najłatwiejsze ciasto w świecie

Ciasto ucierane to baza do wielu pysznych wypieków, które musisz znać. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko chwilę. Ciasta ucierane można przygotować z ulubionymi owocami. To minimum wysiłku i maksimum smaku. Jak zrobić ciasto ucierane? Sprawdź nasz przepis!

Szybkie ciasto ucierane to doskonały pomysł na wypiek dla gości, którzy nagle zapowiedzieli się na popołudnie lub na deser, na który nie chcesz długo czekać. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to temperatura składników – wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej. Do czego ciasto ucierane będzie najlepiej pasowało? Mamy dwie propozycje!

Ciasto ucierane z czerwoną porzeczką

- 400 g czerwonej porzeczki,

- 250 g mąki pszennej tortowej,

- 5 jajek,

- 250 g miękkiego masła,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 180 g cukru

Miękkie masło utrzyj z cukrem tak, aby było puszyste i jasne. Następnie dodawaj jajka – każde osobno, rozcieraj masę i dodawaj kolejne. Potem dosyp przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i na mniejszych obrotach miksera połącz wszystkie składniki.

Porzeczki oczyść z gałązek, umyj i osusz. Ciasto wylej do przygotowanej formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia), a na wierzchu wysyp owoce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około 45 minut do suchego patyczka. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Ciasto ucierane z olejem i leśnymi owocami

Zamiast masła do ciasta ucieranego można użyć oleju roślinnego. Jak to zrobić?

Składniki:

- 250 g mąki pszennej tortowej,

- ¾ szklanki oleju roślinnego,

- 4 jajka,

- 1 szklanka cukru,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 100 g jagód,

- 100 g malin,

- 100 g jeżyn

Kruszonka:

- 5 łyżek mąki pszennej

- 3 łyżki zimnego masła

- 3 łyżki cukru

Jajka sparz gorącą wodą, oddziel żółtka i białka. Ubij białka na sztywno, dodaj cukier, wymieszaj, a następnie wlewaj kolejno żółtka, cały czas mieszając. Następnie wsyp mąkę przesianą przez sitko,

proszek do pieczenia i wlej olej. Wszystkie składniki połącz. Formę do pieczenia natłuść i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Na wierzchu poukładaj dobrze umyte i osuszone owoce leśne. Przygotuj też kruszonkę – posiekaj masło z mąką i cukrem przy użyciu noża lub rozetrzyj palcami tak, by zrobiły się grudki. Wysyp kruszonkę na warstwę owoców leśnych. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je przez około 45 minut w 180*C do suchego patyczka.

Ciasto ucierane – z czym można jeszcze je upiec?

Szybkie ciasto ucierane można upiec w zasadzie ze wszystkimi owocami. W sezonie, gdy są one świeże, korzystaj ze wszystkich skarbów lasu, ogrodu i sadu. Doskonałym dodatkiem do ucieranego ciasta będzie też frużelina z owoców lub domowy budyń. Przetwory również świetnie uzupełnią ciasto ucierane – warstwę dżemu lub powideł wyłóż na lekko zapieczone ciasto, wyjęte z piekarnika na chwilę po 20 minutach. Później oczywiście piecz je dalej. W takim wydaniu dobrym dodatkiem będzie także piana z białek. Ciasto ucierane można także zrobić z cynamonem. Wylewaj je na blachę do pieczenia porcjami, następnie syp na nie cynamon wymieszany z cukrem i tak aż do zapełnienia blachy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA