Kurczak po chińsku - taki jak w chińskiej restauracji

Kurczak po chińsku to jeden z najważniejszych powodów, dla których tak bardzo lubimy popularne bary z kuchnią azjatycką. W ich menu możemy znaleźć kilkanaście wersji tej potrawy i bez problemu znaleźć swoje ulubione. Czy danie chińskie z kurczakiem można łatwo przygotować w domu? Oczywiście! Sprawdź, jak przyrządzić kurczaka po chińsku!

Kurczak po chińsku ma wiele wersji – my proponujemy Wam przygotowanie tego dania na dwa najpopularniejsze sposoby. Pyszny kurczak w cieście po chińsku? Nie ma problemu! Z naszym przepisem przygotujesz go raz dwa! Wolisz coś lżejszego? Kurczak z warzywami po chińsku poleca się na obiad! Zapraszamy!

Kurczak w cieście po chińsku

- podwójna pierś z kurczaka,

- 4 łyżki mąki pszennej,

- 4 łyżki mąki kukurydzianej,

- łyżka oleju sezamowego,

- 2 łyżki sosu sojowego,

- 2 jajka,

- 1 łyżeczka sody,

- łyżeczka ostrej papryki,

- dwie łyżeczki sproszkowanego czosnku,

- łyżeczka soku z cytryny,

- sól i pieprz,

- ok. 1 l oleju do smażenia

Pierś z kurczaka oczyść z błonek, kostek i chrząstek, następnie umyj pod bieżącą wodą i opłucz. Pokrój ją w kawałki o długości ok. 2-3 cm. W misce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, paprykę, czosnek, sól i pieprz. Następnie polej tym mięso, dobrze je obtocz w sosie i odstaw na 15 minut w chłodne miejsce, aby się zamarynowało.

Roztrzep jajka, dodaj obie mąki, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Dolej wodę – powinno być jej tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.

Kurczaka podsmaż na odrobinie oleju, by się zrumienił i ściął w środku. Zdejmij z palnika i odlej nadmiar wody z patelni. Do garnka wlej pozostały olej i rozgrzej go – powinien być naprawdę gorący, jeśli będzie tylko ciepły, smażone rzeczy wchłoną go więcej. Każdy kawałek mięsa zanurz w cieście wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż tak długo, aż kulki się zarumienią. Następnie kładź je na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar oleju.

Kurczaka w cieście po chińsku podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i surówką coleslaw.

Kurczak z warzywami po chińsku

Składniki:

- podwójna pierś z kurczaka,

- 2 torebki ryżu,

- 2 marchewki,

- 150 g pędów bambusa,

- 2 cebule dymki,

- 50 g suszonych grzybów mun,

- 3 łyżki sosu sojowego,

- 2 łyżki oleju sezamowego,

- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,

- 2 cm korzenia imbiru,

- 2 ząbki czosnku,

- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,

- sól i pieprz

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw, by zmiękły. Kurczaka oczyść z kostek, chrząstek i błonek. Umyj go, osusz i pokrój w paski. W misce połącz tarty imbir, czosnek wyciśnięty w wyciskarce, słodką i ostrą paprykę, pieprz, olej sezamowy i sos sojowy. W takiej mieszance zamarynuj kurczaka na co najmniej pół godziny. Następnie smażymy mięso i gdy będzie lekko rumiane, zdejmujemy je z patelni. Zostawiamy na niej sos powstały podczas smażenia.

Marchewkę pokrój w słupki, pędy bambusa odsącz z zalewy. Namoczone grzyby pokrój w paski, a dymkę posiekaj. Wrzuć je na patelnię, na której smażyło się mięso. Duś, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy kurczaka, mieszamy razem, doprawiamy do smaku (przyprawami użytymi do marynaty). Wykładamy na talerz porcję ryżu i kurczaka.

Wskazówka: Kurczak po chińsku z ryżem i warzywami będzie doskonale smakował z pokruszonymi orzeszkami arachidowymi (niesolonymi).

Więcej o: