Surówka z kiszonej kapusty wymaga, by jej główny składnik był dobrej jakości. Najlepiej przygotować własną kiszoną kapustę. Jeśli jednak nie mamy na to czasu lub warunków, użyjmy tej ze sklepu – ale zwróćmy wtedy uwagę na jej skład. Sprawdź, co się kryje w wiaderku lub paczce – jeżeli jest to ocet, możesz taką kapustę od razu odłożyć na półkę. Składniki dobrej kapusty kiszonej to kapusta i sól (ewentualnie marchewka). Na bazarkach proś o spróbowanie kapusty – łatwo wyczujesz, czy jest prawdziwie kiszona, czy zakwaszana octem.
Składniki:
- 400 g kapusty kiszonej,
- 2 marchewki,
- 1 spora cebula,
- 2 jabłka,
- łyżeczka cukru,
- szczypta pieprzu,
- dwie łyżki oliwy
Kapustę kiszoną posiekaj, a cebulę pokrój w piórka. Jabłka obierz, marchewkę oskrob i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj, następnie dodaj cukier i pieprz, po czym skrop oliwą. Zamieszaj jeszcze raz i odstaw w chłodne miejsce.
Powyższy przepis to całkowicie podstawowa wersja surówki z kiszonej kapusty. To jeden z tych przepisów, które można urozmaicić innymi składnikami. Jeśli lubisz ostre przyprawy, doskonałym pomysłem będzie dodanie szczypty chilli lub skrojonego kawałka ostrej papryczki. Ciekawy smak uzyskasz także, dodając posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Na smak surówki może też wpływać gatunek jabłek, których używasz – spróbuj przygotować ją ze słodszymi i kwaśniejszymi. Zamiast jabłek możesz również pokroić do niej gruszki. Wypróbuj także wersję z ananasem, kolendrą lub orzechami – doskonale sprawdzą się tu orzechy włoskie lub nerkowce. To też dobra okazja, by przemycić do diety nasiona – na przykład łuskany słonecznik lub dynię. Surówka z kiszonej kapusty z majonezem też ma swoich zwolenników – pamiętaj jednak, że jego dodatek znacznie podnosi kaloryczność potrawy.
Surówka z kiszonej kapusty najczęściej podawana jest do dań rybnych. Rzeczywiście doskonale pasuje ona do ryby smażonej w panierce lub przygotowanej na grillu. Surówkę tą warto jednak podać także do innych potraw. Bardzo smacznym połączeniem jest są na przykład kotlety warzywne (np. brokułowe, kalafiorowe lub z soczewicy), kasza gryczana bądź ryż i solidna porcja kapusty kiszonej. Jeśli jednak Twoim ulubionym połączeniem jest rzeczona surówka i ryba, spróbuj tego połączenia w innej wersji niż dotychczasowa. Gdy usmażysz rybę, odsącz ją z nadmiaru tłuszczu i włóż w miękką bułkę do hamburgerów. Dodaj sporą porcję surówki z kiszonej kapusty, trochę majonezu (lub majonezu wymieszanego z jogurtem w proporcji 1:2) i ciesz się wspaniałym fishburgerem! To także dobra okazja, by przemycić zdrową surówkę i zdrową rybę do jadłospisu małych niejadków!