Sos pieczarkowy do gołąbków będzie pasował do różnych wersji smakowych tej potrawy. Z jego dodatkiem pyszne będą zarówno tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym, jak i inne, mniej znane (bądź popularnie tylko w niektórych regionach) gołąbki z kaszą gryczaną, cebulą i białym serem, z warzywami czy z ziemniakami. Zapraszamy po przepis!
Składniki:
- 300 g świeżych pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła + trochę oleju roślinnego do smażenia,
- 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego,
- 1,5 szklanki bulionu (najlepiej grzybowego lub warzywnego, jeśli nie masz ugotowanego, możesz użyć tego z kostki) i 0,5 szklanki wody (można użyć również 2 szklanek wody),
- łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz
Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem oleju roślinnego. Wrzuć cebulę, zeszklij ją, a następnie dodaj czosnek i pieczarki. Rozmieszaj wszystko i przykryj pokrywką, duś przez około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie wlej bulion lub 1,5 szklanki wody, dopraw solą i pieprzem, a następnie znów przykryj pokrywką. W kubku rozmieszaj śmietanę lub jogurt naturalny z mąką. Dodaj dwie łyżki rzadkiego sosu z patelni, ponownie zamieszaj, wlej do reszty sosu i dobrze połącz.
Jeśli nie chcesz używać mąki do zagęszczenia sosu, możesz wykorzystać zmielone siemię lniane – dodaj je w podobny sposób jak mąkę. Jeżeli nie masz bulionu i dodajesz samą wodę, dodaj jej mniej (maksymalnie 1 szklankę), a zwiększ ilość gęstego jogurtu lub śmietany. Sos będzie intensywnie pieczarkowy, jeśli część z nich zblendujesz na gładką masę (pamiętaj, że sosu będzie wtedy mniej).
Tradycyjnym sosem do gołąbków jest pomidorowy. Łatwo przygotujesz go z koncentratu pomidorowego lub przecieru z kartonika bądź domowej roboty. Jeśli dodasz do niego mieloną słodką paprykę i szczyptę chilli, zyska ciekawy paprykowy aromat i również będzie przepyszny. Gołąbki będą też bardzo smaczne z dodatkiem sosu śmietanowego. Do delikatnego bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kotki) dodaj śmietanę (100 ml bulionu i 150 ml śmietany), zagotuj, a następnie dodaj łyżkę mąki rozrobioną w odrobinie chłodnej wody. Wszystko wymieszaj, dodaj ulubione przyprawy i dopraw solą i pieprzem. W podobny sposób możesz zrobić też sos jogurtowo-koperkowy. Zamiast śmietany użyj gęstego jogurtu naturalnego i dodaj sporo posiekanego koperku. Możesz także dorzucić ząbek czosnku wyciśnięty w wyciskarce.
Sos do gołąbków dobierz według farszu, którym je nadziewasz i oczywiście do własnych upodobań kulinarnych.