Makaron z łososiem - pyszny i zdrowy obiad

Makaron z łososiem to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na szybkie danie obiadowe. Można do niego wykorzystać zarówno wędzonego łososia, jak i surowego. Dodatek warzyw czyni z tej potrawy prawdziwą bombę witaminową. Jak zrobić makaron z łososiem? Sprawdź nasze propozycje!

Łosoś z makaronem to danie eleganckie i pełne wartościowych składników odżywczych. Śmiało możesz je podać na obiad lub kolację, gdy chcesz zachwycić wszystkich prostymi, ale intensywnymi i doskonale współgrającymi smakami. Z czym zrobić makaron z łososiem? Możliwości jest wiele, ale polecamy przede wszystkim połączenie z jarmużem oraz z brokułem. Doskonale nadadzą się także szpinak, szparagi, ser kozi, grzyby, różnego rodzaju sery.

Makaron z łososiem wędzonym i jarmużem

Składniki:

- 200 g makaronu (np. kokardki lub świderki),

- 200 g jarmużu,

- 150 g łososia wędzonego,

- 2 ząbki czosnku,

- 2 łyżki masła + odrobina oleju roślinnego do smażenia,

- 6 suszonych pomidorów,

- 250 ml śmietany,

- sól i pieprz do smaku

Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Jarmuż opłucz wodą i poodkrawaj najtwardsze łodygi, a później pokrój go na mniejsze części. Łososia rozdrobnij przy użyciu widelca, natomiast czosnek wyciśnij w wyciskarce. Posiekaj także suszone pomidory. Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oleju i wrzuć jarmuż oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś przez 5 minut. Następnie dodaj suszone pomidory i wlej powoli śmietanę. Na koniec dodaj wędzonego łososia, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i podawaj gorące.

Makaron z łososiem i brokułami

Składniki:

- 300 g świeżego filetu z łososia,

- 200 g suchego makaronu,

- 200 g sera mozzarella,

- 1 brokuł,

- garść migdałów,

- 100 g jogurtu naturalnego,

- 3 łyżki koperku,

- ząbek czosnku,

- dwie łyżki soku z cytryny,

- sól i pieprz,

- oliwa z oliwek

Filet z łososia oprósz solą i pieprzem skrop oliwą, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170*C przez 10 minut. Makaron osól i ugotuj al dente według przepisu na

opakowaniu. Brokuł umyj, osusz, podziel na różyczki i zblanszuj – wrzuć go najpierw do wrzątku na 2 minuty, a następnie wyjmij na durszlaku i przelej lodowatą wodą. Ser mozzarella pokrój lub zetrzyj na tarce (jeśli używasz twardszego rodzaju). Migdały pokrusz na mniejsze kawałki. Koperek posiekaj, wrzuć do jogurtu naturalnego, dodaj wyciśnięty w wyciskarce ząbek czosnku, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i odstaw. Upieczonego łososia pokrój w nieduże kawałki.

W dużym garnku wymieszaj odcedzony makaron, brokuł, łososia i ser. Posyp migdałami i zalej przygotowanym sosem. Jeszcze raz wymieszaj, podawaj gorące.

Jak podawać makaron z łososiem?

Makaron z łososiem (zarówno wędzonym, jak i z filetem) możesz także zapiec z naczyniu żaroodpornym. Podawaj go wtedy z sosem beszamelowym. Możesz także ostudzić wszystkie składniki przed zalaniem sosem i podać jako pyszną sałatkę. Sosy z przepisu przygotuj na zimno lub zastąp oliwą z oliwek, olejem lnianym bądź octem balsamicznym.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.