Łosoś z makaronem to danie eleganckie i pełne wartościowych składników odżywczych. Śmiało możesz je podać na obiad lub kolację, gdy chcesz zachwycić wszystkich prostymi, ale intensywnymi i doskonale współgrającymi smakami. Z czym zrobić makaron z łososiem? Możliwości jest wiele, ale polecamy przede wszystkim połączenie z jarmużem oraz z brokułem. Doskonale nadadzą się także szpinak, szparagi, ser kozi, grzyby, różnego rodzaju sery.
Składniki:
- 200 g makaronu (np. kokardki lub świderki),
- 200 g jarmużu,
- 150 g łososia wędzonego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła + odrobina oleju roślinnego do smażenia,
- 6 suszonych pomidorów,
- 250 ml śmietany,
- sól i pieprz do smaku
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Jarmuż opłucz wodą i poodkrawaj najtwardsze łodygi, a później pokrój go na mniejsze części. Łososia rozdrobnij przy użyciu widelca, natomiast czosnek wyciśnij w wyciskarce. Posiekaj także suszone pomidory. Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oleju i wrzuć jarmuż oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś przez 5 minut. Następnie dodaj suszone pomidory i wlej powoli śmietanę. Na koniec dodaj wędzonego łososia, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i podawaj gorące.
Składniki:
- 300 g świeżego filetu z łososia,
- 200 g suchego makaronu,
- 200 g sera mozzarella,
- 1 brokuł,
- garść migdałów,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki koperku,
- ząbek czosnku,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek
Filet z łososia oprósz solą i pieprzem skrop oliwą, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170*C przez 10 minut. Makaron osól i ugotuj al dente według przepisu na
opakowaniu. Brokuł umyj, osusz, podziel na różyczki i zblanszuj – wrzuć go najpierw do wrzątku na 2 minuty, a następnie wyjmij na durszlaku i przelej lodowatą wodą. Ser mozzarella pokrój lub zetrzyj na tarce (jeśli używasz twardszego rodzaju). Migdały pokrusz na mniejsze kawałki. Koperek posiekaj, wrzuć do jogurtu naturalnego, dodaj wyciśnięty w wyciskarce ząbek czosnku, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i odstaw. Upieczonego łososia pokrój w nieduże kawałki.
W dużym garnku wymieszaj odcedzony makaron, brokuł, łososia i ser. Posyp migdałami i zalej przygotowanym sosem. Jeszcze raz wymieszaj, podawaj gorące.
Makaron z łososiem (zarówno wędzonym, jak i z filetem) możesz także zapiec z naczyniu żaroodpornym. Podawaj go wtedy z sosem beszamelowym. Możesz także ostudzić wszystkie składniki przed zalaniem sosem i podać jako pyszną sałatkę. Sosy z przepisu przygotuj na zimno lub zastąp oliwą z oliwek, olejem lnianym bądź octem balsamicznym.