Pasta z awokado i jajka to jedna z ulubionych pozycji w menu szczególnie tych osób, które dbają o zrównoważoną, zdrową dietę. Pomimo tego, że awokado jest owocem tłustym, często znajduje się w fit posiłkach. Dlaczego? Bo zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, a także wspierają funkcjonowanie układu krążenia. Awokado jest świetnym zamiennikiem klasycznych tłustych składników, bo nie zawiera pustych kalorii. Po jego zjedzeniu odczuwamy długotrwałą sytość i rzadko sięgamy po przekąski między posiłkami. Dodatkowo owoc ten zawiera wiele substancji odżywczych, o których wspominamy przy przepisie na jajka faszerowane awokado. Namówiliśmy was? Zatem róbcie listę zakupów i przygotujcie pyszną pastę z awokado i jajka.
Pasta z awokado i jajek nadaje się nie tylko do kanapek, ale też ciekawych przystawek na przyjęcie. Można przygotować chrupiące crostini, czyli pszenne grzanki, z łyżeczką pasty i listkiem pietruszki na wierzchu. Innym pomysłem jest włożenie nieco pasty do środka koszyczka z kruchego ciasta i zaserwowanie gościom wytrawnej wersji tartaletek.
Aby pasta miała idealny smak i konsystencję, należy zadbać o kupno dobrego awokado. Na co zwracać uwagę przy jego wyborze? Powinno być twarde i sprężyste. Gdy lekko uciśniecie je palcem, skórka powinna się uginać i wracać do swojej poprzedniej formy. Możecie też delikatnie wcisnąć szypułkę. Jeśli wchodzi do środka, awokado jest odpowiednio dojrzałe. Nie może jednak łatwo "wpadać" pod naciskiem, bo to oznacza, że owoc jest przejrzały.
Zobacz również: