Pasta z awokado i jajka, czyli przepis na zdrową przekąskę i pomysłową przystawkę

Pasta z awokado i jajka jest idealnym pomysłem na szybką i zdrową przekąskę. Możemy użyć jej zarówno do posmarowania kanapki, jak i do przyrządzenia prostych, ale zachwycających przekąsek. Jak przygotować taką pastę? Podpowiadamy

Pasta kanapkowa z awokado

Pasta z awokado i jajka to jedna z ulubionych pozycji w menu szczególnie tych osób, które dbają o zrównoważoną, zdrową dietę. Pomimo tego, że awokado jest owocem tłustym, często znajduje się w fit posiłkach. Dlaczego? Bo zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, a także wspierają funkcjonowanie układu krążenia. Awokado jest świetnym zamiennikiem klasycznych tłustych składników, bo nie zawiera pustych kalorii. Po jego zjedzeniu odczuwamy długotrwałą sytość i rzadko sięgamy po przekąski między posiłkami. Dodatkowo owoc ten zawiera wiele substancji odżywczych, o których wspominamy przy przepisie na jajka faszerowane awokado. Namówiliśmy was? Zatem róbcie listę zakupów i przygotujcie pyszną pastę z awokado i jajka.

Pasta z awokado i jajek - składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • świeże liście kolendry, natka pietruszki lub szczypiorek
  • sok z limonki lub cytryny
  • sól, pieprz

Pasta z awokado i jajek - krok po kroku:

  1. Jajka gotujemy na twardo. W tym celu wkładamy je do rondelka i zalewamy wodą tak, by zakrywała ich powierzchnię. Włączamy palnik. Ogień nie może być zbyt duży, bo jajka zaczną delikatnie podskakiwać i skorupka może popękać, a wtedy jajko wypłynie do wody. Gdy woda zacznie wrzeć, jajka gotujemy jeszcze przez 7 minut. Następnie wylewamy wrzątek, a wlewamy zimną wodę. Dzięki temu jajka szybciej ostygną.
  2. Obieramy je ze skorupek i kroimy zgrubnie w kostkę.
  3. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki i przy pomocy łyżki oddzielamy miąższ od skórki. Kroimy go w kostkę i umieszczamy w misce wraz z jajkami.
  4. Liście ulubionych ziół siekamy drobno i dodajemy do awokado.
  5. Całość skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny, po czym doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Następnie rozdrabniamy składniki tak, aby dobrze się połączyły. Możemy to zrobić przy pomocy widelca. Jeśli chcemy, aby pasta była idealnie gładka, użyjmy blendera.

Pasta z awokado do kanapek

Pasta z awokado i jajek nadaje się nie tylko do kanapek, ale też ciekawych przystawek na przyjęcie. Można przygotować chrupiące crostini, czyli pszenne grzanki, z łyżeczką pasty i listkiem pietruszki na wierzchu. Innym pomysłem jest włożenie nieco pasty do środka koszyczka z kruchego ciasta i zaserwowanie gościom wytrawnej wersji tartaletek.

Aby pasta miała idealny smak i konsystencję, należy zadbać o kupno dobrego awokado. Na co zwracać uwagę przy jego wyborze? Powinno być twarde i sprężyste. Gdy lekko uciśniecie je palcem, skórka powinna się uginać i wracać do swojej poprzedniej formy. Możecie też delikatnie wcisnąć szypułkę. Jeśli wchodzi do środka, awokado jest odpowiednio dojrzałe. Nie może jednak łatwo "wpadać" pod naciskiem, bo to oznacza, że owoc jest przejrzały.

Zobacz również:

Tartaletki różyczki z cukinią i sezamkami

Jak ugotować jajko na twardo? Sprawdzone porady i przepis, dzięki którym zawsze wyjdzie wam perfekcyjnie

Awokado - jak jeść, by smakowało najlepiej? Pomysły na awokado i prosty sposób, jak sprawić, by zmiękło w ok. 10-15 minut

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.