Sałatka z kurczakiem i ryżem, poza tym, że jest pyszna i prosta w przygotowaniu, ma jeszcze jedną zaletę: z prawie tych samych składników można zrobić danie na ciepło. Gdy skroimy wszystkie składniki, możemy część przeznaczyć na sałatkę, a część na jutrzejszy obiad w pracy. Wystarczy go tylko zapiec i ewentualnie dodać sos lub jogurt!
Składniki:
- 200 g suchego ryżu,
- podwójna pierś z kurczaka,
- puszka kukurydzy,
- 6 plastrów ananasa w zalewie,
- 2 łyżki przyprawy curry,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz
na sos:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz
Ryż przepłucz wodą, lekko posól i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka obmyj, osusz, usuń błonki i chrząstki, a następnie pokrój w kostkę. Posyp go przyprawą curry, solą i pieprzem, a następnie odstaw na 15 minut do zamarynowania. W tym czasie pokrój w kostkę ananasa, a z kukurydzy odlej zalewę. Następnie rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż kurczaka. Możesz poddusić go pod przykrywką przez ok. 10 minut, by mieć pewność, że mięso nie jest surowe. Następnie odlej nadmiar powstałego sosu i zostaw kurczaka do ostygnięcia. W mniejszej miseczce połącz jogurt i majonez, dopraw pieprzem i solą do smaku.
Ugotowany ryż przesyp do miski. Dodaj także kukurydzę, ananasa i kurczaka, a następnie polej sosem. Na koniec wymieszaj sałatkę i podawaj.
Wskazówka: Jeśli przygotowujesz danie na ciepło, polej je sosem po podgrzaniu.
Składniki:
- 200 g ryżu,
- podwójna pierś z kurczaka,
- ½ brokuła,
- 8 suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g orzechów nerkowca,
- natka kolendry,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej papryki,
- olej do smażenia,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku
Ryż opłucz, dodaj odrobinę soli i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Brokuł umyj, podziel go na różyczki i zblanszuj – najpierw wrzuć go na 2 minuty do gorącej wody, a następnie przepłucz bardzo zimną wodą. Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance ostrej i słodkiej papryki. Odstaw na 15 minut. Ząbki czosnku posiekaj drobno, suszone pomidory pokrój, a orzechy nerkowca pokrusz na mniejsze części. Kurczaka podsmaż na odrobinie oleju, dopilnuj, aby był dobrze ścięty w środku (możesz w tym celu przykryć patelnię przykrywką i dusić mięso przez ok. 10 minut). Odlej powstały sos i ostudź usmażone mięso.
Do miski wsyp ugotowany ryż. Następnie wrzuć brokuły, kurczaka, pomidory oraz orzechy. Dodaj także posiekany czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj i skrop oliwą z oliwek. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Wskazówka: Jeśli chcesz przygotować sałatkę na ciepło, użyj raczej octu balsamicznego po zapieczeniu lub podgrzaniu składników.