Ciasto Milky Way to także dobra okazja, by ograniczyć kupowane słodycze. Domowy wypiek z dobrze znanymi składnikami i odpowiednią ilością cukru to najlepsza przekąska do kawy czy słodki podwieczorek! Z czego zrobić ciasto Milky Way?
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- ¾ szklanki mąki tortowej,
- ½ szklanki cukru,
- 5 jajek,
- 150 g margaryny,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Naszykuj garnek z wodą i zagotuj ją. Na nim postaw miskę (powinna opierać się brzegami o brzegi garnka i nie dotykać dnem warstwy wody) i wrzuć do niej czekoladę oraz margarynę. Rozpuść je w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia. Oddziel białka i żółtka, białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Gdy będą ubite, zmniejsz obroty miksera i zacznij wlewać kolejno żółtka. Następnie wlej przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, dodaj także mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki mikserem. Tak przygotowaną masę wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 170*C.
Mleczna masa:
- szklanka mleka,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- ½ szklanki cukru,
- 250 g margaryny lub masła,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Zagotuj i odstaw, by wystygło. W czasie, gdy mleko się gotuje, utrzyj margarynę lub masło za pomocą miksera. Następnie zmniejsz obroty i wciąż miksując, dodaj przestudzone mleko, a później mleko w proszku.
Biszkopt czekoladowy przekrój na dwa blaty i przełóż je masą mleczną. Wstaw je do lodówki na około 2 godziny, by się schłodziło.
Najprostszym sposobem udekorowania przygotowanego ciasta jest polanie go pyszną polewą czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść 1 i ½ tabliczki czekolady z dodatkiem 5 łyżek mleka. Polej czekoladą po wierzchu. Możesz także rozpuścić 1 gorzką czekoladę i ½ mlecznej (lub na odwrót) osobno i polać ciasto, robiąc zygzaki oboma rodzajami polewy. Warstwę polewy możesz także posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów lub pokruszonymi orzeszkami arachidowymi. Jeśli chcesz nadać wypiekowi kosmicznego charakteru, wykorzystaj do ozdoby małe gwiazdki z masy cukrowej.
Ten deser możesz także przygotować w wersji bez pieczenia. Zamiast używać czekoladowego biszkoptu, skorzystaj z kakaowych herbatników. Przygotuj 300 g takich herbatników i pokrusz je. Następnie rozpuść około 100 g masła i wymieszaj z herbatnikami. Spód tortownicy wyłóż ½ pokruszonych ciastek, a na nich połóż masę mleczną. Na niej zaś rozsyp pozostałą ilość ciasteczek i polej polewą czekoladową.