Torty urodzinowe na 18 mogą być bardzo różne. Wiele zależy od naszych umiejętności kulinarnych – jeśli decydujemy się na pieczenie własnego ciasta. Zamówienie tortu dla solenizanta również jest dobrym pomysłem – zwłaszcza jeśli nie bardzo znamy się na pieczeniu lub planujemy taki wypiek (na przykład o bardzo nietypowym kształcie), którego nie jesteśmy w stanie sami przygotować. Bardzo ważnym pytaniem jest też, jak udekorować tort na 18 urodziny!
Dekorując tort na 18 dla bliskiej osoby, powinniśmy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim to ona jest w tym dniu na pierwszym miejscu. Prosty, elegancki wygląd, symbole urodzinowe i napisy sprawdzą się zawsze. Jeśli decydujemy się robić lub zamawiać elementy z masy cukrowej, weźmy pod uwagę zainteresowania solenizanta – np. hobby, ulubioną muzykę, drużynę sportową. Jeżeli chcemy zrobić tort na luzie, pamiętajmy o wrażliwości osoby, której ten tort prezentujemy. Wizerunki ulubionych postaci z bajek (z dzieciństwa lub oglądanych po kryjomu po lekcjach) na pewno będą zabawne, ale już motywy erotyczne, np. genitalia mogą u niektórych wywołać niesmak i zawstydzenie. Pamiętajmy, że największą satysfakcję dla nas powinien być zachwyt w oczach solenizanta!
Prosty tort śmietankowo-truskawkowy
Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
- ½ szklanki cukru,
- 6 jajek,
- 500 ml śmietanki 36%,
- 3 czubate łyżki cukru pudru,
- 2 opakowania śmietan-fiksu,
- sok z ½ cytryny,
- ½ szklanki wody,
- ½ szklanki słodkiego lub półsłodkiego wina musującego
- 250 g truskawek
Białka oddziel od żółtek. Biała ubij na sztywną pianę, wsyp cukier i mieszaj na mniejszych obrotach, aż cukier się rozpuści. Następnie, cały czas mieszając, dodawaj pojedynczo kolejne żółtka. Obie mąki przesiej przez sitko i powoli wsyp do masy jajecznej. Połącz wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj odrobinę wody. Następnie przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 40 minut w 180*C. Po upieczeniu przekrój na 3 blaty. Gdy ostygnie, nasącz go ponczem przygotowanym z szampana wymieszanego z wodą.
Śmietanę kremówkę ubij ze śmietan-fiksem, następnie dodaj cukier puder i sok z cytryny. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i poprzekrawaj na połowy. Kolejne warstwy tortu przekładaj kremem i układaj na nich truskawki.
Wskazówki: Ten prosty tort jest dobrą bazą dla bogato dekorowanego wierzchu – upieczc go, jeśli planujesz cukrowe ozdoby lub dużą ilość owoców. Zamiast truskawek możesz użyć np. dżemu owocowego.
Tort czekoladowo-orzechowy
Składniki:
- 6 jajek,
- 1/3 szklanki kakao,
- 2/3 szklanki mąki tortowej,
- ½ szklanki cukru,
- 1/4 szklanki mielonych orzechów laskowych,
- 250 g serka mascarpone,
- 500 ml śmietanki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka kakao,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki mleka,
- 2 łyżki masła
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i mieszaj na wolniejszych obrotach, aż się rozpuści. Potem dodawaj, cały czas mieszając, żółtka i kakao, a potem mąkę. Wszystkie składniki połącz i wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w 180*C. Po upieczeniu i przestudzeniu przekrój na 3 blaty.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, następnie dodaj mascarpone, mielone orzechy, łyżkę kakao, cukier i połącz. Upieczony tort przełóż tak przygotowanym kremem.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę – dodaj do niej masło i mleko, wymieszaj, aż konsystencja polewy będzie odpowiednia. Polej przygotowane ciasto.
Tort ozdób malinami, wiśniami lub pokruszonymi orzechami. Dla prawdziwego łasucha przygotuj ulubione batoniki i ciasteczka, zrób „pióropusz” ze słodyczy na wierzchu.