Torty na 18 - pomysły i przepisy

Torty na 18 urodziny muszą być wyjątkowe. W końcu to jedna z tych rocznic, które obchodzimy najhuczniej! Podczas urodzinowego przyjęcia oprócz doskonałej atmosfery i świetnej zabawy warto również zadbać o pyszne jedzenie i wspaniały tort. Jaki tort na 18 przygotować? Polecamy dwa przepisy!

Torty urodzinowe na 18 mogą być bardzo różne. Wiele zależy od naszych umiejętności kulinarnych – jeśli decydujemy się na pieczenie własnego ciasta. Zamówienie tortu dla solenizanta również jest dobrym pomysłem – zwłaszcza jeśli nie bardzo znamy się na pieczeniu lub planujemy taki wypiek (na przykład o bardzo nietypowym kształcie), którego nie jesteśmy w stanie sami przygotować. Bardzo ważnym pytaniem jest też, jak udekorować tort na 18 urodziny!

Tort na 18 dla chłopaka, tort na 18 dla dziewczyny

Dekorując tort na 18 dla bliskiej osoby, powinniśmy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim to ona jest w tym dniu na pierwszym miejscu. Prosty, elegancki wygląd, symbole urodzinowe i napisy sprawdzą się zawsze. Jeśli decydujemy się robić lub zamawiać elementy z masy cukrowej, weźmy pod uwagę zainteresowania solenizanta – np. hobby, ulubioną muzykę, drużynę sportową. Jeżeli chcemy zrobić tort na luzie, pamiętajmy o wrażliwości osoby, której ten tort prezentujemy. Wizerunki ulubionych postaci z bajek (z dzieciństwa lub oglądanych po kryjomu po lekcjach) na pewno będą zabawne, ale już motywy erotyczne, np. genitalia mogą u niektórych wywołać niesmak i zawstydzenie. Pamiętajmy, że największą satysfakcję dla nas powinien być zachwyt w oczach solenizanta!

Torty urodzinowe na 18 – przepisy

Prosty tort śmietankowo-truskawkowy

Składniki:

- ¾ szklanki mąki pszennej,

- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej,

- ½ szklanki cukru,

- 6 jajek,

- 500 ml śmietanki 36%,

- 3 czubate łyżki cukru pudru,

- 2 opakowania śmietan-fiksu,

- sok z ½ cytryny,

- ½ szklanki wody,

- ½ szklanki słodkiego lub półsłodkiego wina musującego

- 250 g truskawek

Białka oddziel od żółtek. Biała ubij na sztywną pianę, wsyp cukier i mieszaj na mniejszych obrotach, aż cukier się rozpuści. Następnie, cały czas mieszając, dodawaj pojedynczo kolejne żółtka. Obie mąki przesiej przez sitko i powoli wsyp do masy jajecznej. Połącz wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj odrobinę wody. Następnie przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 40 minut w 180*C. Po upieczeniu przekrój na 3 blaty. Gdy ostygnie, nasącz go ponczem przygotowanym z szampana wymieszanego z wodą.

Śmietanę kremówkę ubij ze śmietan-fiksem, następnie dodaj cukier puder i sok z cytryny. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i poprzekrawaj na połowy. Kolejne warstwy tortu przekładaj kremem i układaj na nich truskawki.

Wskazówki: Ten prosty tort jest dobrą bazą dla bogato dekorowanego wierzchu – upieczc go, jeśli planujesz cukrowe ozdoby lub dużą ilość owoców. Zamiast truskawek możesz użyć np. dżemu owocowego.

Tort czekoladowo-orzechowy

Składniki:

- 6 jajek,

- 1/3 szklanki kakao,

- 2/3 szklanki mąki tortowej,

- ½ szklanki cukru,

- 1/4 szklanki mielonych orzechów laskowych,

- 250 g serka mascarpone,

- 500 ml śmietanki 36%,

- 2 łyżki cukru pudru,

- 1 łyżka kakao,

- tabliczka gorzkiej czekolady,

- 3 łyżki mleka,

- 2 łyżki masła

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i mieszaj na wolniejszych obrotach, aż się rozpuści. Potem dodawaj, cały czas mieszając, żółtka i kakao, a potem mąkę. Wszystkie składniki połącz i wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w 180*C. Po upieczeniu i przestudzeniu przekrój na 3 blaty.

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, następnie dodaj mascarpone, mielone orzechy, łyżkę kakao, cukier i połącz. Upieczony tort przełóż tak przygotowanym kremem.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę – dodaj do niej masło i mleko, wymieszaj, aż konsystencja polewy będzie odpowiednia. Polej przygotowane ciasto.

Tort ozdób malinami, wiśniami lub pokruszonymi orzechami. Dla prawdziwego łasucha przygotuj ulubione batoniki i ciasteczka, zrób „pióropusz” ze słodyczy na wierzchu.