Ser ricotta - do czego go wykorzystać? Pomysły na dania

Ser ricotta to miękki, niedojrzewający włoski ser produkowany z serwatki mleka krowiego, owczego lub koziego. W naszych supermarketach najłatwiej dostać ten z mleka krowiego, ale w Internecie lub w specjalnych sklepach można znaleźć również inne jego wersje. Z czym jeść ser ricotta? Do czego go wykorzystać?

Ser ricotta – z czym jeść?

Ser ricotta z mleka krowiego ma bardzo delikatny, lekko słodkawy smak. Można go wykorzystać zarówno do słodkich, jak i słonych potraw (nie zaburza wytrawnych smaków), można również jeść go na kanapkach. Warto pamiętać, że ser ricotta sam w sobie jest dość suchy, zatem jeśli decydujemy się jeść go jak nasz znany twarożek, warto dodać warzywa, np. ogórka, rzodkiewkę lub rzepę.

Ser ricotta – przepisy

Pancakes z sera ricotta

Składniki

- 250 g sera ricotta,

- 2 jajka,

- pół szklanki mąki pszennej,

- pół szklanki mleka,

- 1 łyżeczka sody,

- łyżka oleju,

- 2 łyżeczki cukru,

- szczypta soli

Oddziel żółtka od białek. Biała ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę. W osobnej misce połącz ser, mleko, olej, żółtka i cukier. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę i odrobinę sody. Wymieszaj mikserem na niewielkich obrotach lub przy użyciu trzepaczki do jajek. Na koniec połącz z pianą z białek. Na patelni rozgrzej olej, wylewaj małe porcje ciasta i smaż z obu stron, aż będą rumiane. Podawaj z syropem klonowym, świeżymi owocami lub z cukrem pudrem.

Ricotta – ser doskonały do naleśników

Ser ricotta doskonale pasuje do naleśników. Pyszne są wersje z owocami, jednak gryczane naleśniki z ricottą i szpinakiem skradły nasze serca!

Gryczane naleśniki z ricottą i szpinakiem

- szklanka mąki gryczanej,

- 2 jajka,

- ¾ szklanki wody gazowanej,

- ¾ szklanki mleka,

- łyżeczka soli,

- 250 g serka ricotta,

- 300 g świeżego szpinaku,

- 2 ząbki czosnku,

- łyżeczka gałki muszkatołowej,

- kilka suszonych pomidorów,

- olej do smażenia

Mąkę, jajka, wodę, mleko i szczyptę soli wymieszaj przy użyciu miksera lub trzepaczki do jajek. Usmaż dosyć cienkie naleśniki.

Szpinak umyj i osusz, następnie poodkrawaj grube łodygi. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć szpinak, czosnek i duś na niewielkim ogniu, aż szpinak zwiędnie. Następnie dodaj pokrojone suszone pomidory i wyłóż ser ricotta. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku, wymieszaj dokładnie. Rozsmaruj na usmażonych naleśnikach, podawaj zwinięte lub złożone w koperty.

Ser ricotta – do czego jeszcze wykorzystać?

Ser ricotta to doskonała baza do wielu dań, może także występować w roli apetycznego dodatku. Możesz nim zastąpić ser twarogowy, gdy pieczesz sernik (albo wymieszać w proporcji 1:1), będzie wtedy lżejszy i delikatniejszy. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do tarty (możesz go osłodzić i układać na nim owoce) lub quiche’u (wymieszaj go z jajkiem i mlekiem, którym będziesz zalewać nadzienie). Możesz go także użyć do pizzy zamiast sera żółtego, przygotować pyszny twarożek z ogórkiem i szczypiorkiem na kanapki lub dodać do makaronu ze szpinakiem i łososiem. Serek ricotta w wielu wypadkach może zastąpić bardziej kaloryczny mascarpone lub serek kanapkowy.

Ser ricotta – czym zastąpić?

A co jeśli natrafimy na ser ricotta w przepisie, a akurat nie mamy go pod ręką? Możemy zastąpić go innymi produktami. Do placuszków nada się mascarpone lub serek wiejski. Naleśniki ze szpinakiem usmażymy z dodatkiem serka do kanapek lub również mascarpone. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji sera potrzebujemy – jeśli danie może być bardziej tłuste, te zamienniki będą w porządku. Tam, gdzie potrzebny lżejszy ser, wybierzmy chudy twaróg z odrobiną jogurtu.