Ser ricotta - do czego go wykorzystać? Pomysły na dania
Ser ricotta – z czym jeść?
Ser ricotta z mleka krowiego ma bardzo delikatny, lekko słodkawy smak. Można go wykorzystać zarówno do słodkich, jak i słonych potraw (nie zaburza wytrawnych smaków), można również jeść go na kanapkach. Warto pamiętać, że ser ricotta sam w sobie jest dość suchy, zatem jeśli decydujemy się jeść go jak nasz znany twarożek, warto dodać warzywa, np. ogórka, rzodkiewkę lub rzepę.
Ser ricotta – przepisy
Pancakes z sera ricotta
Składniki
- 250 g sera ricotta,
- 2 jajka,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mleka,
- 1 łyżeczka sody,
- łyżka oleju,
- 2 łyżeczki cukru,
- szczypta soli
Oddziel żółtka od białek. Biała ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę. W osobnej misce połącz ser, mleko, olej, żółtka i cukier. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę i odrobinę sody. Wymieszaj mikserem na niewielkich obrotach lub przy użyciu trzepaczki do jajek. Na koniec połącz z pianą z białek. Na patelni rozgrzej olej, wylewaj małe porcje ciasta i smaż z obu stron, aż będą rumiane. Podawaj z syropem klonowym, świeżymi owocami lub z cukrem pudrem.
Ricotta – ser doskonały do naleśników
Ser ricotta doskonale pasuje do naleśników. Pyszne są wersje z owocami, jednak gryczane naleśniki z ricottą i szpinakiem skradły nasze serca!
Gryczane naleśniki z ricottą i szpinakiem
- szklanka mąki gryczanej,
- 2 jajka,
- ¾ szklanki wody gazowanej,
- ¾ szklanki mleka,
- łyżeczka soli,
- 250 g serka ricotta,
- 300 g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- kilka suszonych pomidorów,
- olej do smażenia
Mąkę, jajka, wodę, mleko i szczyptę soli wymieszaj przy użyciu miksera lub trzepaczki do jajek. Usmaż dosyć cienkie naleśniki.
Szpinak umyj i osusz, następnie poodkrawaj grube łodygi. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć szpinak, czosnek i duś na niewielkim ogniu, aż szpinak zwiędnie. Następnie dodaj pokrojone suszone pomidory i wyłóż ser ricotta. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku, wymieszaj dokładnie. Rozsmaruj na usmażonych naleśnikach, podawaj zwinięte lub złożone w koperty.
Ser ricotta – do czego jeszcze wykorzystać?
Ser ricotta to doskonała baza do wielu dań, może także występować w roli apetycznego dodatku. Możesz nim zastąpić ser twarogowy, gdy pieczesz sernik (albo wymieszać w proporcji 1:1), będzie wtedy lżejszy i delikatniejszy. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do tarty (możesz go osłodzić i układać na nim owoce) lub quiche’u (wymieszaj go z jajkiem i mlekiem, którym będziesz zalewać nadzienie). Możesz go także użyć do pizzy zamiast sera żółtego, przygotować pyszny twarożek z ogórkiem i szczypiorkiem na kanapki lub dodać do makaronu ze szpinakiem i łososiem. Serek ricotta w wielu wypadkach może zastąpić bardziej kaloryczny mascarpone lub serek kanapkowy.
Ser ricotta – czym zastąpić?
A co jeśli natrafimy na ser ricotta w przepisie, a akurat nie mamy go pod ręką? Możemy zastąpić go innymi produktami. Do placuszków nada się mascarpone lub serek wiejski. Naleśniki ze szpinakiem usmażymy z dodatkiem serka do kanapek lub również mascarpone. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji sera potrzebujemy – jeśli danie może być bardziej tłuste, te zamienniki będą w porządku. Tam, gdzie potrzebny lżejszy ser, wybierzmy chudy twaróg z odrobiną jogurtu.
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć