Awokado to owoc, który ma wiele właściwości prozdrowotnych (pisaliśmy o nich w oddzielnym przepisie na pastę z awokado i jajka). Dlatego wiele osób regularnie sięga po ten owoc. Najczęściej wykorzystuje się go przy potrawach wytrawnych, na przykład sałatkach czy pastach kanapkowych, ale sprawdza się on także w przepisach na słodko. Jedną z takich propozycji jest koktajl. Przyrządza się go ekspresowo, a dzięki zawartości dobrych tłuszczów zaspokaja głód na kilka godzin. Do tego możecie go dowolnie modyfikować, więc na pewno będzie wam smakował. Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na koktajl z awokado - podstawowy i z bananem.
Opcjonalnie:
Opcjonalnie:
W tym przepisie nie dodajemy cukru, bo banan jest bogaty w ten składnik. Gdy owoc ten jest mocno dojrzały, staje się słodszy. Dzieje się to dlatego, że w miarę dojrzewania, skrobia zawarta w bananie rozbija się na cukry proste. Zatem staje się on mniej "mączny", a bardziej soczysty i słodki.
Tak przyrządzone koktajle świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Ten rodzaj napoju pozwala na różnorodne modyfikacje. Najczęściej do podstawowego przepisu dodaje się owoce, takie jak jabłka, kiwi, gruszki czy ananasa. Warto taki napój wzbogacić o przyprawy, które nadadzą mu więcej wyrazistości, na przykład cynamon, imbir, kakao lub pikantne chilli. Chętnie dodaje się też świeże zioła, takie jak mięta czy bazylia, a także liście szpinaku lub jarmużu. Ciekawego smaku nadadzą też świeże ogórki lub pietruszka - zarówno korzeń, jak i natka.
Jak sami widzicie, wariacji takiego koktajlu jest wiele. Zachęcamy was do eksperymentowania z jego smakiem i tworzenia autorskich kombinacji. Smacznego!
Zobacz również:
Koktajle owocowe. Prawdziwe bomby witaminowe z poradnika "FitRewolucja w 4 krokach"