Puszysty sernik z brzoskwiniami - klasyczne ciasto na święta i rodzinne przyjęcia [PRZEPIS]

Sernik z brzoskwiniami to jeden z klasycznych serników, które podczas świąt - czy to na Wielkanoc, czy w Boże Narodzenie - znaleźć można na większości polskich stołów. Kruche ciasto kryje w sobie puszystą, waniliową serową masę, soczyste brzoskwinie i lekką jak chmurka warstwę bezy. Jak zrobić idealny sernik z brzoskwiniami? Przepis wcale nie jest taki skomplikowany.
Zobacz wideo

Puszysty sernik z brzoskwiniami - jak to się robi?

Sernik z brzoskwiniami kochamy przede wszystkim za to, że jest bardzo puszysty. By osiągnąć taki rezultat, powinniście pamiętać o jednej ważnej zasadzie. Jajka do masy serowej należy dodawać jako ostatnie. Nie należy ich również zbyt długo ubijać - miksujemy tylko do połączenia składników. Dzięki temu sernik nie wyrośnie za bardzo, ale też nie opadnie i pozostanie równomiernie puszysty.

Jaki ser do sernika? By sernik z brzoskwiniami wyszedł wam najlepiej, sięgajcie po twaróg dobrej jakości. W tym celu możecie albo zmielić go samodzielnie, albo kupić już zmielony biały ser dobrej jakości. Kupując ser w wiaderku, zwróćcie uwagę na to, co jest napisane na opakowaniu. Nie polecamy "serków sernikowych". Sięgajcie raczej po to, co opisano jako "twaróg sernikowy", najlepiej o jak najkrótszym składnie (najlepiej, jeśli jest tam wymieniony tylko twaróg). Pamiętajcie też, że im tłustszy ser, tym sernik bardziej rozpływa się w ustach i ma delikatniejszą, bardziej kremową strukturę.

Prosty sernik z brzoskwiniami - przepis:

Ciasto kruche:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej (mogą też być 2 szklanki zwykłej mąki pszennej i 1 szklanka mąki krupczatki)
  • 5 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru (drobny do wypieków lub puder)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kilogram białego sera, tłustego lub półtłustego, zmielonego co najmniej 3-krotnie
  • 1 szklanka cukru (można dać nieco mniej, jeśli wolicie mniej słodkie wypieki)
  • 150 g masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 duże jajka

Dodatkowo:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka octu lub soku z cytryny (do usztywnienia bezy)
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej (do usztywnienia bezy)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • brytfanna o wymiarach ok. 40x26 i papier do pieczenia (plus masło do jej wysmarowania)

Prosty sernik z brzoskwiniami - krok po kroku:

  1. Sernik z brzoskwiniami - przygotuj ciasto kruche. Składniki ciasta zagnieć szybko (można do tego celu użyć miksera). Podziel na dwie części - w jednej powinno się znaleźć ok. 2/3 ciasta, a w drugiej ok. 1/3. Następnie zapakuj obie części w dwa oddzielne kawałki folii i włóż do lodówki (nie do zamrażalnika) na minimum 1 godzinę.
  2. Sernik z brzoskwiniami - przygotuj nadzienie. W tym czasie wyjmij brzoskwinie z puszki. Każdą z połówek przekrój na 4-6 części. Porządnie osącz je na sitku.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Brytfannę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (dzięki warstwie masła będzie się lepiej trzymał). Na tarce o dużych oczkach zetrzyj do niej większą część ciasta. Rozprowadź równomiernie w formie i lekko ugnieć. Podpiecz w piekarniku przez około 15 minut.
  4. Kiedy ciasto będzie się piekło, zmiksuj składniki masy serowej. Pamiętaj, że jajka należy dodawać do niej pojedynczo, pod sam koniec, a następnie bardzo krótko miksować. Dzięki temu sernik nie powinien zanadto opaść po upieczeniu.
  5. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika i lekko przestudź. W tym czasie przygotuj pianę. Białka zmiksuj na sztywno, a następnie powoli dodawaj cukier. Na sam koniec dodaj skrobię, a następnie ocet i zmiksuj krótko.
  6. Na podpieczony i ostudzony spód wylej masę serową. Na niej ułóż kawałki brzoskwiń - nie wciskaj ich w ser za mocno, żeby nie zatonęły (mają pozostać na wierzchu. Następnie delikatnie wyłóż na wierzch pianę z białek. Na koniec zetrzyj na wszystko resztę ciasta z lodówki.
  7. Sernik piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Jeśli zacznie się nadmiernie przyrumieniać pod koniec pieczenia, przykryj go pergaminem. Jeżeli natomiast po 60 minutach będzie z wierzchu zbyt mało rumiany, możesz jeszcze go podpiec. Podawaj po ostudzeniu.

Autor przepisu: Ugotuj.to

Więcej o:
Copyright © Agora SA