Biała kiełbasa to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć w naszych domach podczas Wielkanocy. Doskonale smakuje pieczona, przykryta podsmażoną cebulką, ale w wielu domach króluje również biała kiełbasa z sosem chrzanowym.
Jaka kiełbasa na Wielkanoc? Do pieczenia możecie w zasadzie wybrać zarówno białą kiełbasę surową, jak i pieczoną. Jeśli wybierzecie tę drugą, czas pieczenia z poniższego przepisu możecie skrócić o połowę.
Rada: dla zaostrzenia smaku oprócz sosu sojowego do marynaty na kiełbasę możecie dodać również nieco musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) - wystarczy około 3 łyżek. Jeśli lubicie słodko-kwaśne smaki, oprócz musztardy do marynaty dodajcie także płaską łyżkę miodu (utworzy na kiełbasie warstwę pysznej glazury).
Biała kiełbasa pieczona z cebulką świetnie smakuje po prostu serwowana z chlebem. Doskonałym dodatkiem do niej jest również sałatka ziemniaczana lub sałatka jarzynowa. Jeśli wolicie pikantne dodatki, zaserwujcie gościom kiełbasę z dodatkiem ćwikły. Na gorąco można zaś podawać do niej na przykład buraczki zasmażane.