Jak zrobić roladki z kurczaka ze szpinakiem?
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem to danie, które stanowi ciekawą alternatywę dla obiadowych klasyków, takich jak kotlety schabowe czy bitki. Przyrządza się je naprawdę łatwo i wcale nie potrzeba do tego wielu składników. Roladki z kurczaka mogą być nadziane różnorako, na przykład farszem z pieczarek, plasterkami sera i szynki albo kawałkami warzyw, takich jak papryka, suszone pomidory czy szparagi.
Nasza propozycja to znakomite roladki z kurczaka ze szpinakiem. Owinęliśmy je boczkiem, aby zachować soczystość mięsa i dodać potrawie więcej smaku. Sprawdźcie nasz przepis i przygotujcie taki obiad we własnej kuchni. Gwarantujemy, że wszyscy będą zadowoleni.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem - składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 200 g szpinaku mrożonego lub dwie duże garście świeżych liści
- 1 kulka mozzarelli lub 100 g fety
- 1 ząbek czosnku
- 8 plastrów boczku wędzonego
- sól, pieprz
- olej
Roladki z kurczaka ze szpinakiem - krok po kroku:
- Piersi oczyszczamy z wszelkich błonek, kostek i chrząstek, a następnie przekrawamy wzdłuż tak, aby przypominały rozłożone książki. Każdą z nich możemy lekko rozbić przy pomocy tłuczka. Dzięki temu łatwiej będzie nam je zawijać
- Doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem, po czym smarujemy odrobiną oleju. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania farszu.
- Do garnka wlewamy łyżkę oleju i umieszczamy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż się całkowicie rozmrozi lub, w przypadku świeżego szpinaku, aż zmięknie.
- Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Jeśli planujemy dodać ser feta, farszu nie solimy. Wyłączamy palnik.
- Mozzarellę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w palcach. Tę drugą metodę wykorzystujemy też, jeśli używamy fety. Ser wsypujemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Pozostawiamy, by farsz lekko przestygł.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Przygotowujemy brytfannę.
- Wyciągamy piersi kurczaka z lodówki. Na jednej stronie wykładamy szpinak i przykrywamy ją drugą stroną.
- Każdą pierś zawijamy w boczek. Środkowe części plastrów powinny znaleźć się na wysokości łączenia dwóch stron kurczaka. Dzięki temu roladki się nie rozkleją, a farsz nie wydostanie się na zewnątrz.
- Rolady układamy w brytfannie i pieczemy przez 30 minut. Unikamy dłuższego pieczenia, aby kurczak nie był twardy i przesuszony.
- Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i dajemy mu odpocząć przez kilka minut. Dzięki temu soki rozłożą się równomiernie wewnątrz roladek i nie będą nadmiernie wypływać podczas krojenia.
- Gotowe roladki kroimy na plastry o szerokości ok. 1,5 cm i podajemy na talerzach.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Do tak przygotowanych roladek warto zrobić sos. Świetnie sprawdzi się domowy sos serowy lub wersja na bazie suszonych pomidorów i śmietanki. Obok roladek, polanych pysznym sosem, można ułożyć młode ziemniaczki z koperkiem albo kopczyk kaszy czy ryżu. Do tego polecamy surówkę, najlepiej z tartej marchewki lub selera konserwowego. Taki obiad z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. Zapisujcie listę zakupów!
Zobacz również:
Roladki z kurczaka - doskonałe na rodzinny obiad. Dwa proste przepisy
Pierś z indyka w sosie, czyli pomysł na obiad w wersji nieco bardziej fit