Patelnia grillowa umożliwia smażenie niemal bez dodatku tłuszczu lub wytopienie go z przygotowywanego mięsa bądź ryby. To doskonałe rozwiązanie, jeśli jesteś na diecie. Przygotowywane posiłki mają mniejszą kaloryczność i są zdrowsze, co na pewno wpłynie pozytywnie na efekty Twojej diety. Nie wahaj się kupić patelni grillowej, jeśli uwielbiasz grillowanie i nie chcesz, by pora roku lub zła pogoda uniemożliwiły Ci przyrządzenie swoich ulubionych potraw.
Przy wyborze patelni grillowej warto zwrócić uwagę na kilka jej cech. Warto zainwestować w ciężką, żeliwną patelnię, która nie ma ograniczeń co do używania jej w różnego rodzaju kuchenkach. Dno patelni powinno mieć minimum 5-6 mm. Żeliwna patelnia będzie towarzyszyć Ci w kuchni dłuższy czas – nawet kilka, kilkanaście lat. Należy pamiętać, że takiej patelni nie powinno się myć w zmywarce.
Na rynku dostępne są także patelnie wykonane ze stali lub z aluminium. Patelnia grillowa ze stali nierdzewnej będzie prawie tak trwała jak żeliwna. Przed kupnem należy sprawdzić, czy nadaje się do używania w piekarnikach. Można ją także myć w zmywarce.
Patelnia grillowa wykonana z aluminium będzie najmniej trwałym wyborem. Będzie też stosunkowo tańsza od jej żeliwnego bądź wykonanego ze stali nierdzewnej odpowiednika. Częściej zdarza się, że taka patelnia nierówno grilluje, a nawet przypala przygotowywane produkty. Nie można jej także wkładać do piekarnika ani myć w zmywarce.
Należy także zwrócić uwagę na powłokę, którą pokryta jest patelnia. Powłokę ceramiczną charakteryzuje to, że produkty do niej nie przywierają i dobrze rozprowadza ciepło, ale można ją uszkodzić metalowymi sztućcami (należy używać drewnianych lub silikonowych). Podobne cechy ma patelnia teflonowa. Najlepszą inwestycją, ale zarazem najdroższą jest patelnia grillowa z tytanową powłoką, która ma wszystkie zalety obu poprzednich wersji i jest najbardziej odporna na wszelkie uszkodzenia.
Smażenie na patelni grillowej jest bardzo proste. Wystarczy położyć na niej ulubione warzywa, rybę lub mięso i smażyć! Przygotowywane produkty najlepiej wcześniej zamarynować. Można smażyć bez tłuszczu lub z jego odrobiną rozsmarowaną na patelni – nadmiar spokojnie ścieknie i nie będzie wsiąkał w jedzenie. Większość patelni można także włożyć do piekarnika.
Na patelni grillowej możemy przygotować wszystkie ulubione dania z grilla. Pyszne będą zarówno kiełbaski, mięso, ryby, jak i warzywa, np. cukinia, faszerowana papryka czy szparagi.
Wiele osób zastanawia się, czy wybrać patelnię grillową, czy może grill elektryczny. Jeśli szukasz akcesorium do kuchni, rozwiązania tańszego i mniejszego, patelnia grillowa będzie wystarczająca. Jeśli lubisz podróże, masz przenośne źródło prądu i nie chcesz za każdym razem kupować jednorazowych sprzętów, wybierz grill elektryczny – będzie to większa inwestycja, ale także bardziej uniwersalna.