Tort komunijny - jak upiec i jak przygotować?

Tort komunijny to jeden z najważniejszych elementów przyjęcia, które odbywa się po uroczystości Pierwszej Komunii Świętej. Ważne, żeby tort był i piękny, i smaczny, bowiem choć jest on głównie poczęstunkiem dla gości, dziecko, które jest tego dnia w centrum zainteresowania, również powinno być nim zachwycone. Torty komunijne - jak zrobić?

Tort komunijny należy przede wszystkim dostosować wielkością do liczby gości na przyjęciu. Niezależnie jednak od tego, czy mamy większy, czy mniejszy budżet na jego przygotowanie, możemy zrobić coś naprawdę pięknego!

Tort komunijny dla dziewczynki, tort komunijny dla chłopca

Tego dnia królują jasne kolory – biel, błękit, jasny róż czy jasna zieleń, ale także eleganckie złoto i srebro. Tort przygotowujemy raczej na jasnym biszkopcie, przekładamy białym kremem i świeżymi owocami. Uniwersalnym pomysłem są zawsze takie ozdoby jak kwiaty (zrobione z cukru lub z opłatka), srebrne i złote kuleczki cukrowe czy eleganckie ażurki. Ozdoby na tort komunijny można też kupić w internecie lub w cukierniach – na pewno dostaniemy tam symbole religijne, np. kielich czy hostie. Warto, by tort był zindywidualizowany – przy pomocy pisaków cukrowych można wykaligrafować napis „I Komunia Święta (imię dziecka)”.

Tort komunijny – jak zrobić?

Tort komunijny można bez problemu przygotować w domu. Podajemy przepis na duży prostokątny tort, który możesz wykonać samodzielnie i pięknie przyozdobić na Pierwszą Komunię dziecka.

Składniki:

na dwa biszkopty o wymiarach ok. 33x25cm:

- 2 x 4 jajka,

- 2 x 130 g cukru,

- 2 x 100 g mąki pszennej,

- 2 x 50 g mąki ziemniaczanej

krem truskawkowy:

- 500 g słodkiej śmietanki 36%,

- 400 g truskawek,

- szklanka cukru pudru,

- 7 łyżeczek żelatyny w proszku

- 7 łyżek ciepłej wody

krem śmietankowy:

- 125 g mascarpone,

- 1 l słodkiej śmietanki 36%,

- 4 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

- sok wyciśnięty z 2 cytryn,

- 3 łyżki miodu,

- szklanka ciepłej wody,

- ok. 1 kg masy cukrowej,

- kolorowe pisaki,

- ozdoby komunijne,

- bułka tarta,

- margaryna lub masło do wysmarowania tortownicy

 Wykonanie:

Przygotuj blaty biszkoptowe. Możesz wymieszać razem wszystkie składniki i przelać do dwóch form lub przygotować je osobno, jeśli obawiasz się, że nie podzielisz ciasta równo.

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier, wymieszaj mikserem na wolniejszych obrotach. Następnie wbij żółtka i połącz je z pianą z białek przy użyciu drewnianej łyżki. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Składniki wymieszaj łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.

Wylej ciasto do prostokątnej tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem lub margaryną i obsypanej bułką tartą. Piecz przez około 25 minut w 180*C, by sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wbij patyczek – jeśli jest suchy, jest gotowe. Upieczone ciasto upuść (w tortownicy) z wysokości ok. 50 cm na ziemię.

Przygotuj krem truskawkowy: Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, wymieszaj dobrze, żeby się rozpuściła. Truskawki oczyść z szypułek i zblenduj na gładką masę. Możesz ją przetrzeć przez sitko, by pozbyć się nasionek. Następnie dodaj cukier. Rozpuszczoną żelatyną połącz z kilkoma łyżkami zblendowanych truskawek, a następnie z całością. Rozmieszaj dokładnie. Śmietankę ubij na sztywno i dobrze wymieszaj z truskawkami.

Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu: Sok z cytryny wymieszaj z wodą i płynnym miodem.

Przygotowanie ciasta: Pierwszy biszkopt nasącz połową przygotowanego ponczu. Następnie rozsmaruj na nim mus truskawkowy. Na drugim biszkopcie rozlej pozostały poncz. Wstaw do lodówki, by masa trochę stężała. W tym czasie przygotuj krem śmietankowy: Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno w mikserze. Dodaj mascarpone i cukier, połącz dobrze i wstaw do lodówki.

Gdy masa truskawkowa stężeje, posmaruj tort kremem śmietankowym. Następnie ozdób tort według własnego uznania. Możesz wykorzystać do tego pozostały krem – wyciskaj go na tort przy użyciu rękawa.