Sałatka śledziowa z ziemniakami to danie znane w kuchni polskiej tak samo, jak i w innych słowiańskich krajach. Śledzie świetnie współgrają z ziemniakami i warzywami konserwowymi, zatem składniki te są chętnie łączone na talerzach. Klasyczną sałatką śledziową jest ta z buraczkami i jajkiem, czyli tak zwany śledź pod pierzynką. My proponujemy inną wersję - z piklami, groszkiem i boczkiem. Zaletą takiej sałatki jest to, że jest bardzo sycąca, zatem miska tej potrawy spokojnie wystarczy dla kilku osób i wszyscy będą najedzeni. Jak ją zrobić? Oto przepis.
Taka sałatka zawiera w sobie zróżnicowane składniki i jest sycąca, więc można podać ją bez żadnych dodatków, na przykład w postaci kromki chleba. Aby prezentowała się jeszcze apetyczniej, warto posypać ją świeżym szczypiorkiem albo posiekaną pietruszką. Jeśli chcielibyście zamienić lub dodać jakieś składniki, pasować będą również pieczarki w occie, kiszone ogórki lub kukurydza. Gdy chcecie nieco odchudzić danie, warto zamienić majonez na gęsty jogurt lub wymieszać te dwa składniki w równych proporcjach. Boczek można też zastąpić innym mięsem, na przykład zmieloną łopatką wieprzową albo długo gotowaną wołowiną, na przykład z bulionu.
Sałatka śledziowa świetnie sprawdzi się podczas nieformalnej kolacji ze znajomymi albo postawiona na świątecznym stole. Gwarantujemy, że miska będzie pusta w kilka chwil po zaserwowaniu dania gościom. Przygotujcie ją samodzielnie i sami sprawdźcie, jaka jest pyszna.
Zobacz również:
Sałatka śledziowa warstwowa, czyli nieco inna wersja popularnej przystawki
Sałatka śledziowa z buraczkami, doskonała na przyjęcia i świąteczne obiady