Zbyt twarde masło utrudnia przygotowanie kanapki albo ciasta, które wymaga użycia miękkiej kostki. Częstym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest skrobanie jej powierzchni albo po prostu odkrawanie plasterków i rozrywanie struktury chleba w nieudolnej próbie rozsmarowania masła. Taki wybór nie jest najlepszy. Co zatem można zrobić, aby nie czekać, aż kostka zmięknie ani nie męczyć się ze skrobaniem jej wierzchu? Na szczęście jest kilka metod, które są mniej czasochłonne i nie wymagają dużego wysiłku.
1. Pokrojenie w kostkę
To, jak drobne będą kawałki, zależy od tego, jak szybko potrzebujecie uzyskać miękkie masło. Im mniejsza kostka, tym szybciej się to stanie.
2. Starcie na tarce
Wyjmijcie z szafki tarkę kuchenną i po prostu zetrzyjcie na niej masło. Dzięki tej metodzie stanie się ono miękkie w ekspresowym tempie. Minusem jest to, że macie dodatkowe narzędzie do mycia.
3. Rozwałkowanie
Do tego sposobu będziecie potrzebować wałka i dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Na jednym z nich połóżcie masło i przykryjcie je kolejnym. Następnie kilkoma zdecydowanymi ruchami uderzajcie w kostkę przy pomocy wałka i lekko ją rozwałkowujcie. Cienki placek zdecydowanie szybciej osiągnie oczekiwaną temperaturę.
4. Roztarcie za pomocą miksera
Ta metoda przyda się wam szczególnie wtedy, gdy będziecie piekli ciasto, bo mikser będzie od razu gotowy do mieszania masy biszkoptowej czy kremu. Do jego misy wystarczy włożyć kostkę masła i ucierać. Gotowe!
5. Kąpiel wodna
Zagotujcie wodę w rondelku, a następnie umieśćcie na nim miskę z masłem. Całość przykryjcie pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej i pozostawcie na siedem minut. Po tym czasie kostka powinna być już wystarczająco miękka. Ta metoda z pewnością nieco roztopi masło, więc jeśli chcecie posmarować nim chleb, lepiej użyć poprzednich sposobów.
6. Mikrofala
Najszybszym sposobem na zmiękczenie masła będzie podgrzanie go w mikrofalówce. Musicie jednak uważać, by nie zamieniło się w kałużę. Aby tego uniknąć, podczas podgrzewania przewracajcie kostkę kilkukrotnie tak, aby każdy bok przez chwilę przylegał do talerza. Po 2-3 minutach masło będzie miękkie.
7. Sauna
Przy tej metodzie przyda się wam szklanka lub miska z wrzątkiem. Ogrzaną miską przykryjcie masło i odczekajcie kilka minut. Sposób ten krok po kroku przedstawia oddzielny artykuł: Niezawodny sposób na twarde masło.
Oczywiście najlepszą metodą na miękkie masło jest trzymanie go w maselniczce poza lodówką albo wyciągnięcie go kilka godzin przed planowanym pieczeniem ciasta. Jednak gdy na dworze jest 30 stopni Celsjusza, masło, które trzymacie poza lodówką, może się szybko zepsuć. Dlatego warto znać powyższe sposoby na to, by w szybkim czasie ogrzać kostkę. Dzięki nim możecie zapomnieć o długim oczekiwaniu, aż osiągnie ona temperaturę pokojową. Wystarczy wybrać metodę, która najbardziej wam odpowiada i przygotować potrzebne przybory kuchenne.
Zobacz również: