Pascha to tradycyjny wielkanocny deser, popularny nie tylko w Polsce, ale również na wchodzie naszego kraju - m.in. w Rosji i na Ukrainie. Zazwyczaj przyrządza się go z twarogu, a także śmietany, jajek, masła cukru i dowolnych bakalii. Najpopularniejsza jest pascha waniliowa (z dodatkiem nasion z laski wanilii lub ekstraktu waniliowego), ale można ją również zrobić w wersji cytrynowej (ze startą skórką z cytryny), a także kakaowej lub czekoladowej.
Pascha podawana jest zazwyczaj w postaci kopułki. Deser formuje się, wkładając go do wyłożonej gazą miski, czystej, ceramicznej doniczki albo innego wysokiego naczynia. Uformowanie idealnej kopułki ze zdobieniami, ułatwi specjalna drewniana forma na paschę, którą możecie kupić online za około 40-50 złotych. Następnie paschę odstawiamy do lodówki do stężenia na około 10-12 godzin. Po wyjęciu ustawiamy na talerzyku i dekorujemy według uznania.
Do dekoracji: owoce kandyzowane i bakalie
Autor: Maria Szkop (przepis pochodzi z magazynu "Palce Lizać")
Jeśli chcecie przygotować paschę bez jajek lub bez mleka (a nawet bez sera), możecie to zrobić. Wystarczy wykorzystać do tego kaszę jaglaną (ok. 160 g), orzechy nerkowca (160 g), daktyle (ok. 60 g) oraz mleko kokosowe z puszki (ok. 400 g). Nerkowce i daktyle trzeba najpierw namoczyć (przez kilka godzin). Następnego dnia wystarczy ugotować do miękkości kaszę jaglaną w mleku kokosowym, a po przestudzeniu miksujemy z nerkowcami i daktylami.
Słowo "pascha" oznacza przyjście Boga. Ponoć kształt kopułki ma symbolizować grób Jezusa. Nie bez znaczenia są również dodatki, które znajdują się w deserze. Pascha to przecież mieszanka jajek i mleka, które mają kojarzyć się z odradzającą się na wiosnę przyrodą oraz bakalie, które oznaczają dobrobyt.